U narednih nekoliko dana na repertoaru Drame, u predstavama koje će biti emitovane strimingom na YouTube kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu, imaćemo čast da gledamo velikane srpskog glumišta.

Predstava „Madam San Žen“ (14. maja), po tekstu Viktorijena Sardua, u režiji Mucija Draškića, je iz 1992. godine, a premijera je bila 1985. godine. U ovom vodvilju koji se dešava u Francuskoj, u vreme Napoleona, videćemo velike glumace predvođene Svetlanom Bojković u naslovnoj ulozi.

Povezana vest:  Prvi put na srpskom jeziku „Zapis o pronicljivosti" Žozea Saramaga i „beli listići"

Komedija „Pigmalion“ (16. maja), najpoznatije komedije Bernarda Šoa, u režiji Jovice Paviće, premijerno je izvedena 7. marta 1994. godine, a snimak je iz 1994. godine, u glavnim ulogama su Ivana Žigon i legendarni Petar Banićević.

Drama „Nastasja Filipovna“ (18. maja) za koju je po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog adaptaciju uradio Andžej Vajda, a režirala Mira Erceg, snimak je iz 1992. godine, a premijera je bila 1986. godine.

Povezana vest:  Filmski program Belefa - Slike 21. veka

Ovo je jedinstvena prilika da svi poštovaoci Narodnog pozorišta i pozorišta uopšte, mogu da vide predstave koje su nastale u našoj kući pre 25 i 35 godina.

Mnogi od umetnika koje ćemo imati prilike da vidimo na snimcima nisu više među nama. Ove predstave prikazujemo njima u čast.

Setićemo se u predstavi „Madam San Žen“ Predraga Ejdusa, Petra Kralja, Marka Nikolića, Vase Pantelića, Predraga Tasovca, Zorana Stojiljkovića, Zvonimira Jovičića, Mide Stevanovića, Ramiza Sekića, reditelja Mucija Draškića, scenografa Petra Pašića i kompozitora Vokija Kostića.

Povezana vest:  U Vrnjačkoj Banji otvornei Dani Danila Bate Stojkovića

U predstavi „Pigmalion“ gledaćemo Petra Banićevića, Kseniju Jovanović, Branislava Cigu Jerinića, Ljiljanu Kontić, Predraga Tasovca, Borisa Andrusevića, a u „Nastasji Filipovnoj“ Predraga Ejdusa, Danila Lazovića i balerinu Jelene Šantić.