narodno_pozoriste_beogradNarodno pozorište potpisuje sporazum s Boljšoj teatrom

 

Narodno pozorište iz Beograda potpisaće 25. januara ugovor o saradnji s Boljšoj teatrom u Moskvi, najavio je danas upravnik beogradskog teatra Božidar Đurović.

Na svečanosti koja je povodom novogodišnjih praznika upriličena u novootvorenom Muzeju Narodnog pozorišta Đurović je rekao da je 2010. bila izuzetno uspešna za taj teatar i naglasio da je posebna pažnja bila posvećena regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Đurović je podsetio da je, pored već razvijene saradnje s Dramatenom iz Stokholma i Nacionalnog pozorišta Grčke iz Soluna, nedavno potpisan ugovor s Kraljevskim pozorištem iz Kopenhagena, kao i sporazum s operom i baletom iz Kaira.

Povezana vest:  Kulturne stanice u znaku Međunarodnog dana Roma

-Ti sporazummi nisu mrtvo slovo na papiru, već smo gostovali s baletom ‘Ko to tamo peva’ u Aleksandriji i Kairu, u okviru Dana srpske kulture – rekao je Đurović.

Ansambli Narodnog pozorišta gostovali su i u Rijeci i Puli, Banjaluci, Ohridu, Trebinju, Solunu, Tuzli, Ljubljani, Mariboru, Skoplju.

Prema njegovim rečima, i ove godine Narodno pozorište gostovalo je i u brojnim srpskim gradovima, u okviru akcije „Srbija u Srbiji“.

Doprinos decentralizaciji kulture, kako je rekao Đurović, Narodno pozorište je dalo i time što je prvi put ove godine jedan teatar iz unutrašnjosti Srbije – Šabačko pozorište – igrao premijeru na velikoj sceni nacionalnog teatra.

Povezana vest:  Roman Pusti pravog da uđe u izdanju Evro–Giuntija!

Predstava „Zlatno tele“ Ilje Iljfa i Jevgenija Petrova, u režiji Gorana Markovića tokom leta je prvo pretpremijerno izvedena u Leskovcu, Pančevu i Šapcu, a zatim je premijerno videla publika

Narodnog pozorišta u Beogradu, na početku sezone 6. oktobra.

Tokom 2010. godine na scenama Narodnog pozorišta iz Beograda tokom 2010. godine izvedeno je 11 dramskih, operskih i baletskih premijera.

Na Velikoj sceni postavljene su dramske predstave „Bahantkinje“ i „Zlatno tele“, dok su na sceni „Raša Plaović“ premijerno izvedeni komadi „Životinjsko carstvo“, „Državni službenici“ i „Prizori egzekucije“.

Povezana vest:  Fascinantna biografija žene koja je obeležila epohu - "Kraljica" Metjua Denisona u prodaji od 5. oktobra

Premijerno su izvedene i opere „Lučija od Lamermura“ i „Figarova ženidba“, obnovljene su operske predstave „Seviljski berberin“ i „Adrijana Lekuvrer“, dok je baletski repertoar osvežen predstavama „Triple Bill“ i „Dama s kamelijama“.

Pored otvaranja Muzeja Narodnog pozorišta, ove godine je obnovljen Operski studio, koji vodi primadona Radmila Bakočević, pokrenut je i Baletski studio, a uspostavljena je i saradnja sa studentima Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.