Prvi put je Noć knjige trajala tri dana, od 26. do 28. juna. Družili smo se u čak 30 gradova u Srbiji i regionu u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca i još jednom pokazali koliko volimo knjige.

Uz mere opreza i fizičke distance, čitaoci nisu bili uskraćeni za svoju omiljenu manifestaciju. Dakle, sve je bilo isto, hitovi domaće i svetske književnosti, veliki popusti, pisci, sjajni pokloni prijatelja Noći knjige, a budući da je održana za vikend, neki su iskoristili priliku i da nekoliko puta svrate do knjižara.

Čitaoci su se veoma obradovali šestom nastavku svetskog bestseler serijala Lusinde Rajli „Sedam sestara“. „Sunčeva sestra“ bio je najprodavaniji naslov tokom Noći knjige, a odmah za njim i „Uznemireni ljudi“ Fredrika Bakmana. Da su veoma popularne teme iz srpske istorije pokazuje i veliko interesovanje za knjigu „Srpske zemlje pre Nemanjića“ Marka Aleksića. Na četvrtom mestu top-liste Noći knjige je „Služba“ Gorana Živaljevića, prekretnička priča o predrasudama i istinama koje prate srpsku tajnu službu, a zatim slede „Kirka“ Madlin Miler, „Kratko pismo za dugi rastanak“ Petera Handkea, „Tajna“ Domenika Starnonea, još jedan roman Petera Handkea, „Moravska noć“, „Zamalek“ Dejana Tiago-Stankovića, dok je na desetom mestu po interesovanju čitalaca „Šta nam svako telo govori“, priručnik Džoa Navara, bivšeg agenta FBI-ja, za brzo „čitanje“ ljudi.

Povezana vest:  Koncert studenata FMU, Šubert okteta, u Gvarneriusu

Kada je reč o knjigama za decu, najtraženija je bila nova knjiga Andrije Miloševića „Medved Rajko i pčela Darko“, knjiga viceva i pitalica „Otkačena škola 2“ i „Zagonetna potraga“ Uroša Petrovića.

Brojni pisci Lagune učestvovali su i u ovom izdanju Noći knjige: Vladan Matijević, Stefan Tićmi, Bojan Ljubenović, Mirjana Bobić Mojsilović, Siniša Soćanin, Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović, Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović, Vladimir Tabašević, Goran Skrobonja, Nenad Novak Stefanović, Branko Miloradović, Andrija Milošević, Dušan Vesić, Vanja Bulić, Vlada Arsić, Marko Aleksić, Robert Takarič, Lela Stojanović, Marko Vidojković.

Povezana vest:  Pozorišni spektakl „Parče brodvejske noći" 17. septembra u Kombank dvorani

Susrete čitalaca i pisaca obeležili su zanimljivi razgovori uz potpisivanje, a najveću pažnju privukao je Andrija Milošević, koji je posebno uživao u susretu sa najmlađim čitaocima.

Svi su bili složni u oceni da je knjiga ono što nam je neophodno, posebno u ovim izmenjenim životnim okolnostima.

Dejan Stojiljković je u Noći knjige potpisao sa direktorom Lagune Dejanom Papićem ugovore za dve nove knjige „Prvi, poslednji, večiti“ i „Zvezda nad prazninom“.

Povezana vest:  Novi roman Fredrika Bakmana "Mi protiv vas" u prodaji od 11. oktobra

Rekordnu posetu zabeležili su i sajtovi www.laguna.rs i www.delfi.rs, na kojima su važili isti popusti kao u knjižarama. Veliki broj porudžbina pristigao je iz inostranstva, posebno iz regiona, dok su objave na društvenim mrežama prenele sjajnu atmosferu Noći knjige.

Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi. Generalni pokrovitelj Noći knjige je Eurobank Srbija, a prijatelji manifestacije su kompanija Bambi, Grand Kafa, Hemofarm, Henkel, Avon, Sarantis, Dexy Co, Generali osiguranje, Golden Rose, Chipsy Way, Kosili, Krauterhof i Dr Colić.

Uživajte u knjigama o kojima se priča i do novih susreta sa knjigom!