Kulturne stanice u Novom Sadu i ove nedelje biće mesto susreta različitih umetnosti.

Šest umetničkih radova koji su dobili sredstva na Javnom pozivu novosadskim umetnicima u okviru projekta „Umetnici. Sad!“, biće do nedelje predstavljeno u kulturnim stanicama uz primenu epidemioloških mera ili onlajn, na zvaničnim Fejsbuk i Instagram stranicama ovih stanica.

Već danas počinju radionice za decu povodom realizacije projekta „Plakat kao vid dečijeg izraza“ u kulturnoj stanici Mlin, dok će veče biti rezervisano za otvaranje izložbe „Novi elementi prošlosti“ u Svilari. U Eđšegu će u utorak biti otvorena interaktivna izložba „Skice istorije i filozofije“, a kulturna stanica OPENS će u sredu biti mesto Kritičkog predstavljanja mlade novosadske proze. Plesni performans „Neusamljeno usamljeni solo na vezi“, biće izveden 30. jula u Svilari, a kraj radne nedelje obeležiće projekat „Muzičko – plesni studio“ u Kulturnoj stanici Rumenka. U toku nedelje će biti realizovan i projekat „Novi portreti“ u Bukovcu koji je prošlog petka odložen zbog najavljene kiše, a vreme i mesto biće objavljeni u toku nedelje na kanalima projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Svaki od ovih kulturnih sadržaja biće dostupan putem onlajn prenosa na zvaničnoj Fejsbuk stranici kulturnih stanica.

Plakat kao vid dečijeg izraza u kulturnoj stanici Mlin

Radionice za decu „Plakat kao vid dečijeg izraza“ biće održane od danas, 27. jula do srede, 29. jula, u Kulturnoj stanici Mlin. Deca će, zajedno sa Ljubicom Tankosić koja realizuje ovaj projekat, imati priliku da izrade plakate velikog formata, koristeći različite grafičke tehnike i materijale, te da iste štampaju na grafičkoj presi. Krajnji rezultat jeste izložba radova koja će biti dostupna posetiocima do 20. avgusta, u skladu sa trenutnim merama i u toku radnog vremena Kulturne stanice Mlin (Novosadski dečiji kulturni centar).

Povezana vest:  Gostovanje Kamernog teatra 55 iz Sarajeva 6. marta u Madlenianumu

Izložba „Novi elementi prošlosti“ u Svilari

Današnji dan, 27. jul, takođe je rezervisan i za izložbu „Novi elementi prošlosti“, autorke Jelene Gajinović koja će biti otvorena u kulturnoj stanici Svilara od 19 sati, a publika će moći da isprati otvaranje izložbe onlajn putem stranice kulturne stanice Svilara. Kao izuzetan poštovalac kulturnog nasleđa, umetnica se fokusira se na mapiranje i izlaganje objekata koji spadaju u kulturno i industrijsko nasleđe grada Novog Sada: fragmente fasadnih ornamenata i predmete koji su se nalazili na srušenim ili objektima koji su prošli kroz proces rekontrukcije. Izložba je dostupna za posetioce od utorka, 28. jula do petka, 31. jula od 10 do 18 sati u kulturnoj stanici Svilara.

U Eđšegu izložba „Skica istorije filozofije“

Izložba „Skica istorije filozofije“, autora Nenada Lančuškog, biće otvorena u utorak, 28. jula u 18 sati, u kulturnoj stanici Eđšeg. Ona predstavlja izložbeni performans, koji ima za cilj da na vizuelan način predstavi filozofske sisteme od antičkih vremena do danas. Posetioci će izložbu moći da pogledaju od srede, 29. jula do 1. avgusta, dok će svaki dan u preciziranim terminima biti organizovano interaktivno predstavljanje izložbe i razgovori sa autorom. Sve informacije o terminima vođene izložbe biće dostupne na zvaničnoj stranici Kulturne stanice Eđšeg.

Povezana vest:  Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu

U kulturnoj stanici OPENS u sredu Kritičko predstavljanje mlade novosadske proze

Projekat „Kritičko predstavljanje mlade novosadske proze“, književnog kritičara i esejiste Dragana Babića, biće održan u sredu, 29. jula u budućoj Kulturnoj stanici OPENS. Književno veče, u vidu aktivnog dijaloga autora koji pripadaju korpusu mlade novosadske proze i Dragana Babića počeće u 19 sati a publici će biti predstavljen njihov rad. Javnim čitanjem i predstavljanjem svojih proznih naslova, autori će prikazati svoje individualne i zajedničke okvire i dokazati mogućnost povezivanja u jedan čvršći sistem, koji srpskoj književnoj javnosti pokazuje kvalitet autora koji danas stvaraju u Novom Sadu. Razgovor će biti dostupan putem onlajn prenosa na zvaničnoj Fejsbuk stranici kulturnih stanica.

„Neusamljeno usamljeni solo na vezi“ u četvrtak u Svilari

„Neusamljeno usamljeni solo na vezi“ projekat je balerine Jelene Alempijević čiji je krajnji rezultat solo performans koji će publika imati priliku da isprati u četvrtak, 30. jula od 19 sati putem onlajn prenosa iz Kulturne stanice Svilara.

Povezana vest:  Odabrani vizuelni umetnici/e iz Srbije za rezidencijalni program Remix Comix u Novom Sadu

„Muzičko – plesni studio“ u petak u Kulturnoj stanici Rumenka

Projekat „Muzičko – plesni studio“, biće održan u petak, 31. jula u 19 sati u kulturnoj stanici Rumenka. Publika će putem onlajn prenosa na Fejsbuk stranici kulturnih stanica moći da uživa u muzičkom programu, kao i scenskom nastupu balerina sa koreografijom inspirisanom radošću života. Cilj projekta je da se u multikulturalnoj sredini promoviše muzika kao univerzalni jezik koji svi razumeju.

Prošle nedelje, publika je uživala u izložbi „Vivarium“, autora Nemanje Milenkovića i Adrien Ujhazi, u kulturnoj stanici Svilara, dok je Eđšegu izveden plesni performans „Santa Maria dela Salute“, koreografkinje Staše Kukić i održan Samit novosadskih bubnjara, a sve programe publika je mogla da isprati onlajn, na zvaničnim Fejsbuk i Instagram kanalima kulturnih stanica.

Projekat „Umetnici. Sad!” ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizaciju kulture i razvoj publike.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!” je Merkator S.

Svi programi u narednom periodu biće realizovani u skladu sa epidemiološkom situacijom i propisanim merama.