Roman „Glavonja“ Dušana Nedeljkovića predstavlja vernu sliku krize identiteta koja, pod određenim okolnostima, može da zavlada u mozgu jednog ostarelog pankera koji se konačno suočava sa teretom srednjih godina i sa urušavanjem omiljenog mu grada.

Koloritnim opservacijama i drastičnim trotoarskim humorom, ne štedeći nikoga, ponajmanje sebe, u knjizi sa autobiografskim elementima „Glavonja“ – po haosu rodnog grada traži zlatno trunje urušene generacije kojoj biološki i emotivno pripada. Prekopavajući po prošlosti tog naraštaja uspeva da mnogo mulja alhemijski transformiše u urbanu legendu.

Povezana vest:  Fascinantno i uzbudljivo putovanje digitalnim podzemljem u knjizi "Darknet" u prodaji

Autorova poruka čitaocima romana glasi – očekujte neočekivano.

„Ovo je, po mom mišljenju, roman dostojan epohe ludih dvadesetih godina dvadeset prvog veka u koje smo upali niotkuda“, kaže Dušan Nedeljković. „Uklapa se u potpunosti u vrlo ozbiljan svetski retro-šik trend veličanja i nekritičkog obožavanja estetike i društvenih normi iz prošlosti. Kada sam ga pisao, osećao sam neke promene, ali nikako ovog obima koji nam je donela korona. Pisan je u prvom licu, što može da navede da je prepun autobiografskih momenata, ali nije. Ovo je više biografija karaktera glavnih junaka i teritorije na kojoj provodimo svoje živote. Čitaoci Lagune mogu da očekuju iskrenost u očaju glavnog lika i njegovu samoodbranu od stvarnosti nimalo politički korektnim potezima i mislima. Ovaj roman je refleksija moje generacije koja lagano odlazi u epohu, udavljena konzumerizmom novog svetskog poretka. Ali je, uprkos nevoljama, ovo, pre svega, duhovit roman.“

Povezana vest:  Tribina o romanu "Ruska" Edvarda Raderfurda, u petak, 8. maja

Dušan Nedeljković je rođen 1964. u Beogradu. Bio je urednik kultne radio-emisije „Ritam srca“ na Studiju B, jedan je od rodonačelnika komercijalnog Jutarnjeg programa Radija B92, pokretač demo top-liste na Studiju B, radijski voditelj kultne emisije „Zagrej stolicu“ na B92. Bivši je stjuard i zvezda srpske blogerske scene. Objavljivao je tekstove u prestižnim magazinima i dnevnim novinama. Scenarista je serije „Check Inn“. Živi u Beogradu.

Povezana vest:  Noć knjige - pun pogodak

Knjigu „Glavonja“ možete pronaći od utorka 28. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.