Pričama iz svoje prve zbirke „Nestvarno, a stvarno“ Živojin Petrović oduševio je čitaoce, a novom knjigom „Do viđenja“ zaintrigiraće ne samo ljubitelje kriminalističke proze, već i sve one koji vole dobro i uzbudljivo štivo.

Knjiga „Do viđenja!“ donosi nam priču o ubistvu najbogatije Beograđanke svih vremena. Detaljno istražena i uz obilje podataka, ova knjiga nije samo publicistička proza koja vodi čitaoce kroz meandre istrage i istine, već je i prvi srpski dokumentarni triler.

Januara 1933. usred Beograda nestala je ćudljiva milionerka Draga Mitrićević. Bogata rentijerka nije komunicirala sa rodbinom, a živela je sa svojim čuvarima – dva nemačka ovčara, gusanom i kokoškama – u ogromnoj ali skoro pustoj kući u Ulici kralja Milana broj pet. Rada Popović, načelnik Odeljenja beogradske kriminalističke policije, našao se pred ključnim zadatkom svoje karijere…

Povezana vest:  400. izvođenje "Labudovog jezera" 11. marta u Sava centru

Od autora smo saznali da nije bilo nimalo jednostavno doći do željenih podataka o najbogatijoj Beograđanki svih vremena, ali zato mu je rad na knjizi bio još uzbudljiviji. „Glavna junakinja ove knjige bila je toliko čudnovata, tajanstvena i oprezna da je čak i meni, uz svu tehniku ovog veka koju sam imao na raspolaganju, zadala velike, ali slatke, muke tokom istraživanja građe. Zagonetan i nedostupan usamljenički život u praznoj kućerini u samom centru prestonice, kao i svakojake priče koje su kolale o njoj po čaršiji samo su dogrevale misteriju koja se tridesetih godina prošlog veka nadvila nad imenom od kog su mnogi podrhtavali – Draga Mitrićević. Kako je beogradska policija prvi put u svom postojanju angažovala čudotvorca da telepatijom istraži ovaj slučaj, šta se desilo sa njenim ogromnim bogatstvom, ko je sve bio priveden pravdi radi istrage, kao i mnogo toga još, saznaćete istim putem kojim sam i ja krenuo, od jedinog traga koji je dopro do nas, natpisu na njenom nadgrobnom spomeniku – DO VIĐENJA!“

Povezana vest:  Predstavljen roman "Ravnoteža" Svetlane Slapšak

Osim uzbudljive priče pune obrta koje samo stvarnost može da stvori, misterija oko Drage Mitrićević donosi nam spektar naših karaktera i sliku srpskog društva viđenu nušićevskim širokim objektivom, ali iz perspektive crne hronike.

Ovo je saga koja potvrđuje da sudbina ima smisla za ironiju i koja pokazuje snagu (ostvarene) metafore oličene u tom jedinom preostalom tragu bogatašice – pomenutom natpisu na njenom nadgrobnom spomeniku!

Živojin Žika Petrović rođen je u Beogradu 1969. godine. U ranoj mladosti pokazuje interesovanje za elektroniku i kibernetiku, a već sa 18 godina registruje samostalnu delatnost, kao svoje dopunsko zanimanje, i osniva servis za popravku TV, audio i video tehnike. Osnovao je firmu „Processor Commerce“, izdavačku kuću „GSM Public“ i prvi srpski časopis namenjen telekomunikacijama – „Mobilni magazin“, a zatim i „e magazin“, izdanje usmereno ka polju savremenih komunikacija, digitalne ekonomije i finansija. Osnivač je prve i jedinstvene u Srbiji, obrazovne i neprofitne TV stanice Srpska naučna televizija, koja je u saradnji sa kompanijom United Media, krajem 2018. godine prerasla u regionalni kanal nauke i umetnosti Brainz TV, čiji je direktor i glavni i odgovorni urednik.

Povezana vest:  Dodatni popust od 13% u petak 13. marta

Knjigu „Do viđenja!“ možete pronaći od četvrtka 20. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.