Prva premijera u beogradskim pozorištima nakon početka suzbijanja pandemije virusa Covid 19 biće „Vasa Železnova i drugi“ u režiji Zlatka Svibena sa Ljiljanom Blagojević u glavnoj ulozi, 9. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

„Vasa Železnova“ je drama slavnog ruskog pisca Maksima Gorkog, začetnika socijalističkog realizma u sovjetskoj književnosti, koja je originalno objavljena 1910. godine

Glavna junakinja je bogata vlasnica brodarskog preduzeća koja pokušava da sačuva ugled porodice, ogrezle u porocima, alkoholu i razvratu.

Ljiljana Blagojević napominje da će publika biti u prilici da pogleda ansambl predstavu koja priliči nacionalnom teatru.

„Rad na predstavi je bio težak i dugotrajan. Zahvaljujem se svim svojim kolegama iz pozorišta koji su se zdušno, vredno i verujući probijali kroz ovaj materijal koji nije bio nimalo lak. Mislim da je Vasa Železnova crveno slovo u biografiji svake glumice. Igrati naslovnu ulogu je velika odgovornost prema Ljiljani Krstić koja je maestralno na sceni oživela Vasu Železnovu“, kazala je Ljiljana Blagojević.

Povezana vest:  Koncert pijaniste Bogdana Đorđevića u Ustanovi Gvarnerius

Osim nje, u predstavi igraju Gavrilo Stanković i Viktor Mustajbašić u alternaciji, Gojko Baletić, Nemanja Stamatović, Ivan Ðorđević i Bojan Krivokapić u alternaciji, Branislav Tomašević, Radovan Miljanić, Vanja Milačić, Bojana Stefanović, Rada Ðuričin, Bogdan Bogdanović, Bojana Bambić, Nebojša Kundačina, Luka Pavlović, Suzana Lukić, Zorana Bećić i Petar Božović.

„Vasa Železnova“ bila je prva (od 27) režija Dejana Mijača u JDP. Već je bio reditelj s velikim iskustvom klasičnog repertoara, pa je ova predstava bila i u zvaničnoj konkurenciji Bitefa.

Posebno se pamti interpretacija Ljiljane Krstić u naslovnoj ulozi, mada je „ceo ansambl sa posvećenjem sledio Mijačeve rediteljske zahteve“.

Predstava je ostala na repertoaru do 1980. godine i imala više od osamdeset izvođenja. Uz Ljiljanu Krstić, između ostalih, tada je igrala i Rada Ðuričin (kao Ana), dok će se 9. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta naći u ulozi vračare Barskaje.

Povezana vest:  Regionalna književna konferencija „Book Talk 2015“ od 3. do 5. septembra u Novom Sadu

Reditelj predstave Zlatko Sviben kaže da je „socijalistička varijanta“ komada iz 1935. godine igrana u Srbiji između dva rata.

„“Vasa Železovna“ nije bila popularna kao drame “Na dnu“ ili “Malograđani“ Maksima Gorkog, ali je meni bila draga zbog toga što sadrži dokumentarne momente iz života velikog pisca. Taj raspad porodice u “Vasi Železnovoj“ se stvarno dogodio Maksimu Gorkom“, kazao je Sviben.

Kako kaže zbog smrti članova familije, Gorki je probao da se ubije, a tvrdi da je 1936. godine otrovan.

„Došao je u bolnicu popodne, a uveče je već bio mrtav. Sve što mu se dogodilo, on je već opisao i važno nam je da to opišemo u porodici. Malograđanski okvir društva smestili smo u istoriju porodice… Imamo rođenje, svadbu, nekoliko smrti… baš kao u antičkim tragedijama“ kazao je Sviben.

Povezana vest:  Novi bestseler čuvenog Gijoma Musoa: Tajni život pisaca

Direktorka Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić podsetila je da je na sceni nacionalnog teatra pre 82 godine bila prva premijera „Vase Železnove“.

„Važno nam je da Narodno pozorište ima predstavu sa 20 umetnika na sceni: 18 glumaca i dva baletska umetnika. Naravno, čitav ansambl biće testiran pre predstave. Imamo krov koji se otvara i ventilaciju koja uduvava čist vazduh. Dakle, nemamo kružnu ventilaciju što je odlično u doba suzbijanja pandemije virusa Covid 19“, kazala je Vujićeva.

U autorskoj ekipi su Slavenka Milovanović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (scenograf), Jana Rančić i Ana Krstajić (kompozitorke), Katarina Grčić (kostimografkinja), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).