Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 20. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Ceremonijom dodele nagrade za životno delo „Mali princ” piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, festival će svečano biti otvoren u nedelju, 20. septembra  u 17 časova u Dečjem pozorištu Subotica. Ove godine prvi put će biti dodeljena i posthumna nagrada za život posvećen stvalaštvu za decu, glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Zoran Đerić, selektor glavnog programa, naglasio je da će na festivalu biti mešavina klasičnog pozorišta, mjuzikla, plesa i lutkarskih predstava, kao i atraktivnih multimedijalnih postavki. Govoreći o aktuelnostima u  savremenom lutkarstvu, on je rekao: „To je okrenutost novim digitalnim medijima, 3D animaciji, i nastojanju da se u predstave za decu uključe nova medijska i filmska otkrića. I reditelji predstava i brojna pozorišta u svetu pokušavaju da budu i vizuelno i zvučno privlačni svojoj publici“.

O predstavama koje bi izdvojio, Đerić je rekao: „Zanimljivo je videti domete kineske predstave „Mi smo Terakota vojska“ koja će biti prikazana u bioskopu Eurocinema. Sve predstave koje će biti viđene uživo su na svoj način interesantne. Neke su rađene na osnovu klasičnih bajki, kao što su Alisa ili Guliver, druge su rađene na osnovu novih priča poput predstave „Debela“, o devojčici koja je drugačija i nailazi na nerazumevanje.  Zanimljivo je da  se dečija pozorišta sada bave i tim aktuelnim, svakodnevnim temama, a ne više samo bajkama.

Povezana vest:  Novi roman najuspešnijeg postjugoslovenskog pisca u izdanju Booke

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica i producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu, govorio je o izazovima organizacije festivala u doba pandemije: „Uzevši sve okolnosti u obzir, mi ipak možemo biti zadovoljni zato što smo jedan od retkih festivala u Srbiji koji će se održati, naročito među festivalima za decu. Jedan smo od retkih festivala koji će imati međunarodni karakter, šest izvođenja predstava uživo, i pet online predstava međunarodnih pozorišta koja nisu mogla da dođu. Drago mi je da, pored svih muka, dolazi ekipa predstave iz Slovenije koja će otvoriti festival. Na taj način ćemo održati ne samo kontinuitet, već i kvalitet manifestacije”.

Povezana vest:  Oktobar mesec švedske kulture u Beogradu

Festival će se održati u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava, i onih koje će biti prikazane kao biskopska projekcija, a na programu će se naći 11 predstava za decu. U okviru glavnog programa  biće prikazane raznovrsne i maštovite predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

Nakon svečanog otvaranja, festivalski program će otvoriti izvođenje slovenačke predstava „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta Nebo, u 18 časova u Narodnom pozorištu „Jadran”. Uživo će biti izvedeno i pet predstava iz Srbije: „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Duncan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada i pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina sa predstavom „Crvenkapa”.

Za pet inostranih ostvarenja biće organizovana video projekcije u subotičkom bioskopu Eurocinema: austrijsku predstavu “Kraljica boja”, “Mladunče – Pingvin koji je hteo da leti” iz Rusije, „Guli” iz Izraela, “Alisine avanture u zemlji čuda” iz Nemačke i “Mi smo Terakota vojska” iz Kine.

Povezana vest:  Nova knjiga Marka Šelića "Malterego - Knjiga druga: Higijena nesećanja II deo" u prodaji

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.