BOGATIC SLIKARSKA KOLONIJA SOVLJAKOtvaranje izložbe radova slikarske kolonije SOVLJAK u sredu, 5. januara

 

Mačvanska slikarska  škola, čiji je rodonačelnik bio veliki Milić od Mačve, postoji više od četiri decenije i iznedrila je brojne tvorce vrednih umetničkih. U skladu sa tom tradicijom, ljubavlju i negovanjem likovnog stvaralaštva u ovom kraju, pod pokroviteljstvom opštine Bogatić, a u organizaciji Kulturno obrazovnog centra, osnovana je 1998. godine slikarska kolonija „Sovljak“.

Povezana vest:  Zbog velikog interesovanja još jedan datum za "Veselo devojačko veče". 05. februara novo izvođenje mjuzikla na sceni Kombank dvorane

 

Mnogi akademski i slikari naivci, kao i studenti likovnih akademija iz Srbije i iz inostranstva, pronašli su nadahnuće u Etno parku Sovljak, arhaičnom ambijentalnom kompleksu mačvanskog seoskog domaćinstva iz 19. veka. Na ovom čudesnom mestu, u kutku prošlosti zarobljene u prostoru i vremenu, stvorena su i biće stvaran i u buduće izuzetna dela slikarske umetnosti.

 

Priznanja radu sovljačke kolonije dali su brojni kritičari i profesori likovnih akademija, a njen jubilarni 10. saziv 2008. godine održan je pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture Republike Srbije.

Povezana vest:  Narodno pozorište proslavilo krsnu slavu Svetog Jovana

 

Izložbom u Magacinu u Kraljevića Marka br. 4 predstaviće se  svojim radovima 44 umetnika koji su učestvovali u proteklom periodu u radu u  slikarskoj koloniji SOVLJAK.

 

Izložba traje do 11. januara 2011. godine.

Radno vreme izložbe: 12:00 – 19:00