Jubilarni 20. međunarodni festival „Dani orgulja“, održaće se od 11. do 18. oktobra, u Katedrali Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75 (ulaz iz Internacionalnih brigada 66), kao i na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda. Ulaz na sve koncerte u Katedrali je slobodan, a zbog ograničenog broja mesta na 100 posetilaca po danu, potrebno je unapred rezervisati mesto.

Program jubilarnog 20. međunarodnog festivala „Dani orgulјa“ zbog specifičnih uslova koje diktira pandemija činiće nastupi najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelјa festivala. Oni će inspirisani velikim Zaninovim orgulјama u Katedrali Blažene Djevice Marije, predstaviti bogat program  od renesanse do danas i lepotu zvuka raznolikih registara beogradske „kralјice insturmenata“ (kako ih je Donata Premeru nazvala govoreći o programu Festivala 2008. godine).

PROGRAM FESTIVALA u KATEDRALI

Na otvaranju, u nedelju 18. oktobra, u 20 časova, će nastupi Dalibor Miklavčič iz Slovenije izvodeći program posvećen Katedrali Blažene Djevice Marije, koja je već 20 godina centralno mesto zbivanja programa Dana orgulјa. Osvrćući se na podatak da je ovo bila francuska crkva, početak koncerta čine dela kompozitora pozne renesanse na Bogorodičine himne u čijem izvođenju sudeluje hor festival Vox organalis. Na drugom delu koncerta Dalibor Miklavčič će predstaviti svoje poznavanje francuske orgulјaške tradicije i umeće improvizacije na temu zadatu na licu mesta.

Povezana vest:  Izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića

Češki orgulјaš Pavel Kohout nastupiće u četvrtak 15. oktobra u 20 časova. Pavel je do sada nastupio šest puta u Beogradu, u okviru festivalskog programa, predstavlјajući virtuozna orgulјska dela i transkripcije čuvenih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, promovišući tako češku orgulјašku školu kojoj pripada. Na jubilarnom izdanju, Kohut će izvesti zanimlјiv program sa delima Baha, Bukstehudea, Valtera, Kličke, Vjerna i Franka.Važan deo programa su koncerti za decu, koji će se realizovati u nedelju 18. oktobra u 13 časova, na kojima su uz razgovor i neposredan kontakt sa instrumentom, deca u prilici da se upoznaju sa orgulјama i muzikom koja se na njima izvodi. Koncert Orgulјe u Artiš labu, namenjen je deci uzrasta od 3 do 6 godin, a izvešće ga orgulјašica Višnja Dimitrijević i članice Bejbi-Artiš  tima.

Istog dana, od 20 časova, očekuje nas Koncert kamerne muzike. Koncipiranja i pripreme programa pripala je domaćim muzičarima – Lani Jelenković, Milici Sablјić i Branki Đorđević. Odabrale su dela u kojima se zvuk orgulјa ujedinjuje sa glasom, sa tubom, klarinetom ili gudačkim instrumentima, predstavlјajući, ulogu orgulјa u kamernoj muzici.

ONLINE PROGRAM  FESTIVALA:

Online program festivala čini snimak koncerta Zoltana Borbelјa izveden na orgulјama u Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova u Senti. Na programu koncerta, koji će biti prikazan 13. oktobra u 20 sati na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda, su dela Diriflea, Sen-Sansa i Vjerna.

Povezana vest:  Hornista Urmin Majstorović sutra na Kolarcu

Nena Mihajlović, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Beograda u penziji , pokretač festivala „Dani orgulјa“ i umetnički direktor nekoliko izdanja festivala, autor je filma pod nazivom Nebeski zvuci – 20 godina festivala orgulјa u Beogradu koji se bazira na arhivskom materijalu Kulturnog centra, i ličnom sećanju o festivalskom programu. Film će biti premijerno prikazan na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda u sredu, 14. oktobra u 20 sati.

Takođe, snimci koncerata koji će u periodu od 11. do 18. oktobra biti izvedeni u Katedrali, biće delom prezentovani na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda, dan nakon izvođenja, a uvek u 20 sati.

Svi kulturni događaji u Beogradu se i dalјe održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Katedrali Blažene Djevice Marije smanjen na 100.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu [email protected] ili telefonom na 011 2622 058. Prijavlјivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

PROGRAM FESTIVALA u KATEDRALI:

Nedelјa, 11. oktobar u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije
Svečano otvaranje
DALIBOR MIKLAVČIČ (Slovenija), orgulјe

Povezana vest:  Beogradsko dramsko pozorište obeležilo 77 godina postojanja, nagrada Milošu Bikoviću

sudeluje hor festivala VOX ORGANALIS
program: Hofhajmer, Korua, Bah, Dirifle, Alen

Četvrtak, 15. oktobar u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije
PAVEL KOHOUT (Češka), orgulјe

program: Bah, Bukstehude, Valter, Klička, Vjern, Frank

Nedelјa, 18. oktobar u 13.00
Katedrala Blažene Djevice Marije
Koncert za decu Orgulјe u Artiš labu
(za uzrast od 3 do 6 godina)
VIŠNјA DIMITRIJEVIĆ, orgulјe i BABY ARTISH

Nedelјa, 18. oktobar u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije

Kamerna muzika za orgulјe

MILAN STANČIĆ, bas-bariton, MARKO ĐORĐEVIĆ, klarinet, ALEKSANDAR SOLUNAC, truba, DANILO NOVAKOVIĆ, barokna violina, ĐORĐE MILOŠEVIĆ, barokno violončelo
LANA JELENOVIĆ, orgulјe, BRANKA ĐORĐEVIĆ, orgulјe, MILICA SABLjIĆ, orgulјe, ĐORĐE GAVRILOVIĆ, orgulјe
program: Bah, Eben, Hendl, Pert, Pahelbel, Grgin

 

ONLINE PROGRAM FESTIVALA:

Utorak 13. oktobar u 20.00
ZOLTAN BORBELj, orgulјe
premijerno prikazivanje snimka koncerta na orgulјama u Crkvi Presveto Srce Isusovo u Senti
program: Dirifle, Bah/Dirifle, Sen-Sans/ Lemar, Vjern


Sreda, 14. oktobar u 20.00
NEBESKI ZVUCI – 20 godina festivala orgulјa u Beogradu
premijerno prikazivanje filma povodom dvadesetogodišnjice festivala
autor: Nena Mihajlović Vlajković
glas: Nena Mihajlović Vlajković
montaža: Milo Lekić
ton i sinhronizacija: Zoran Jerković
muzički saradnik: Branka Đorđević
proizvodnja: KCB i Artos, 2020