Mnogo ljudi ima kućnog ljubimca i uživa u njegovom društvu, što nije čudno ako se uzme u obzir to da zajednički život sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjom može biti velika životna radost. Kućni ljubimci pružaju vlasnicima bezuslovnu ljubav, a prema mnogim istraživanjima, pomažu i deci i odraslima da se oslobode stresa, pozitivno utiču na podizanje imunog sistema, odličan su podstrek za povećanje fizičke aktivnosti, a često nam mogu pomoći i da steknemo nove prijatelje. Kroz igru s kućnim ljubimcima kod dece se razvijaju mašta i radoznalost, a vodeći računa o svom ljubimcu, deca uče da budu odgovorna i saosećajna prema drugim živim bićima.

Kućni ljubimac zahteva vreme, novac, strpljenje i dugoročnu posvećenost, zbog čega je važno da se svi članovi porodice uključe u brigu oko njega i saznaju što više korisnih saveta i informacija o životinji koju su odabrali, kako bi i njima i kućnom ljubimcu život bio ispunjeniji.

U izdanju Kreativog centra objavljen je koristan priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici – Naučite jezik svog psa. Ova knjiga će pomoći vlasnicima pasa u tome da svakodnevna šetnja postane zadovoljstvo i za njih i za njihovog psa. Čitalac će naučiti kako da ga pas sledi zato što to želi, a ne zato što mora ili što je uslovljen nagradom. Nakon čitanja ove knjige vlasnici će postati dobre vođe koje umeju da usmere ponašanje svojih ljubimaca ka dobrom vaspitanju. Ova knjiga će i deci i odraslima otkriti mnoge činjenice o ponašanju pasa i omogućiće im da budu sigurni u sebe pri svakom susretu sa psima. Pored svega navedenog, čitaoci će saznati i ovo:

Povezana vest:  Dodeljene nagrade IV Boljšoj festivala klasične muzike

  • kakve signale šalje vaš pas, a kakve onaj s kojim se srećete;
    • može li položaj tela psa otkriti njegove namere;
    • da li je dominantno ponašanje uvek predznak sukoba;
    • da li je svako mahanje repom miroljubiv signal;
    • kakva je uloga vlasnika pri susretu pasa;
    • na koji način možete uticati na ponašanje psa;
    • u kom trenutku treba reagovati na nepoželjno ponašanje psa;
    • o čemu deca treba da vode računa pri susretu sa psom;
    • kako treba prilaziti nepoznatom psu.

„Nema ničeg lepšeg nego spasti psa i pružiti mu utočište, makar privremeno. Povređenom psu, bolesnom ili izbačenom na ulicu plemenito je pomoći bez obzira na to kako izgleda, pa čak i ako je toliko blatnjav da i ne vidite tačno kakav je. U mnogim slučajevima takav pas ostaje sa spasiocem i između njih se stvara neraskidiv odnos. S druge strane, ako prvo počnete da razmišljate o svom budućem ljubimcu, sve će izgledati drugačije. Javiće se večita pitanja: kakav pas bi bio dobar za mene, kakav je najbolji za porodicu, koji je dobar s decom, a koji je za starije ljude? Kog god psa da izaberemo, ubrzo će za nas postati najlepši ili bar najšarmantniji na svetu. Za potencijalnog vlasnika najčešće je presudan izgled i lako može da vam se dopadne zbog boje dlake ili oblika njuške. Ali, i pored toga što se gotovo svi zalepimo za onog koji nam je najslađi, psa bi trebalo birati po naravi koja nam odgovara, čak i ako je na prvi pogled neugledan. Da biste živeli u harmoniji, bitno je da izabrani pas jeste za vas, ali isto tako i da ste vi za tog psa“, ističe autor Miloje Mika Jovičić na početku ovog veoma korisnog priručnika.

Povezana vest:  Novo i drugačije otkrivanje Amerike – „Na mapi utopije“ Branka Anđića

Miloje Mika Jovičić stručnjak je za vaspitavanje pasa i rešavanje problema u njihovom ponašanju. Iako je završio poljski jezik i književnost i radi u izdavačkoj kući LOM, već više od deset godina izučava ponašanje domaćih pasa i vukova. Kao rezultat takvog proučavanja nastala je njegova metodologija zasnovana na razumevanju pseće psihologije i njihovih prirodnih reacija na različite situacije.

Povezana vest:  Premijerno izvođenje kamerne opere u Domu omladine

Autor je sajta www.kinici.net, na kojem sve one koji su zainteresovani upoznaje sa odlikama familije pasa, njihovom ulogom u eko-sistemu i načinom na koji komuniciraju. Na sajtu, ali i na edukativnom radionicama namenjenim vlasnicima pasa, posebnu pažnju posvećuje pravilnom vaspitavanju domaćih pasa. „Cilj ne treba da bude naučiti psa komandama lezi, šeni, pravi se mrtav … već postići da bude stabilan i da se ponaša u skladu sa svojim potrebama, a sve to u cilju skladnijeg života s vlasnikom. Korišćenjem različite literature, a pre svega posmatranjem ponašanja pasa i radom s njima, došao sam do sopstvenih rešenja za brojne probleme u njihovom ponašanju. U osnovi tog metoda jesu razumevanje ovih divnih životinja i jednostavno i prirodno ophođenje s njima“, ističe autor knjige Naučite jezik svog psa Miloje Mika Jovičić.