Zbirka priča „Neonski bluz“ donosi nova prozna ostvarenja iz književne radionice jednog od najpopularnijih savremenih srpskih pripovedača.

Dejan Stojiljković je maestralno povezao priče o ukletom jezeru koje u svojim mračnim dubinama skriva jezivu tajnu, događaje na Kosovu 1999. i incident koji je mogao da izazove treći svetski rat. Pop zvezde prikazuje kao prave heroje koji uspevaju da taj rat spreče ili obične momke iz kraja koji uživaju u fudbalu kao sav ostali svet. Otkriva nam i neobične demonske intervencije u svetu rokenrola, a upoznaje nas i sa mahnitim serijskim ubicom željnim slave i popularnosti. U jednoj priči prenosi radnju u vreme rimskog cara Klaudija Gotskog dok zbirku zatvara potresnom parabolom o bezumlju rata i sudbini pojedinca, smeštenoj u zavejani Lenjingrad pod nacističkom opsadom.

Povezana vest:  Deca sve ređe čitaju Harija Potera i Asteriksa

Pripovetka „Neonski bluz“, po kojoj cela zbirka i nosi naslov, prilika je za još jedan susret sa Nemanjom Lukićem, jednim od omiljenih književnih likova i glavnim junakom kultnog romana „Konstantinovo raskršće“.

Prema autorovim rečima, ova knjiga je neka vrsta preseka njegovog pripovedačkog opusa nastalog u poslednjih par godina, od zbirke „Kišni psi“ naovamo. „Upravo ta knjiga je potvrdila da postoji interesovanje za kraću proznu formu  i da nas naša publika ne čita samo kad pišemo romane. Smatram da svaki pisac treba da se okuša u pisanju pripovetke jer ona je suština i temelj književnog izraza. Prosto, ko ume da se precizno i lepo izrazi na manjem prostoru – umeće i na većem. Žanrovski su to dosta različite priče, od realizma, preko horora do istorijske fikcije. Ali su opet deo jednog pripovedačkog univerzuma koji gradim, evo, skoro dvadeset godina“, istakao je Stojiljković.

Povezana vest:  Program Uskršnjeg dečijeg festivala

Stojiljković još jednom pokazuje raskošni talenat u pisanju priča i povezivanju događaja na vremenskoj liniji koja se prostire od starog Rima do današnjih dana.

Zbirku priča „Neonski bluz“ Dejana Stojiljkovića možete pronaći od četvrtka 10. decembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.