Za kraj nedelje, u petak, 18. decembra, s početkom u 15:30, posetioci Gvarnerijusa imaće priliku da uživaju u pijanističkim resitalima dvoje sjajnih mladih pijanista Anđele Dinić i Mladena Maksovića, koji će izvesti najlepša dela za klavir Ligetija, Šopena, Mocarta, Ravela i Lista. Ovaj koncert je iz devete sezone ciklusa “FMU i Gvarnerius nagrađuju” najbolje studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji se i ove godine održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije na [email protected] ili 069/36 12 038, zbog ograničenog broja mesta.

Povezana vest:  Na veliku radost čitalaca „Salemovo" je u prodaji!

Anđela Dinić (Beograd, 2001.) trenutno je student IV godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković; najmlađi je student na svojoj godini. Dobitnica je prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao što su Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola (2015, 2017.), Međunarodno takmičenje Petar Konjović u Beogradu, Međunarodno pijanističko takmičenje u Smederevu (2014, 2015, 2016, 2017.); specijalne nagrade za izvođenje dela F. Šopena (2016, 2017), Međunarodno klavirsko takmičenje Janez Matičič 2018. u Ljubljani (zlatna plaketa), Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu 2019. (prva nagrada i laureat svih starijih kategorija) i Memorijal Matusja Blum 2019. u Sarajevu (laureat).

Povezana vest:  Sve je spremno za 16. Noć muzeja!

Kao solista, Anđela je nastupala u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Beogradskoj filharmoniji, na Belom dvoru, u Skupštini grada, SKC-u, Narodnom pozorištu, Galeriji Kolarca, Narodnoj biblioteci, Ruskom domu, DKC-u, galeriji Artget, Gvarnerijusu, Italijanskom centru za kulturu, sali MŠ „Stanković“, gde je održala i dva solistička koncerta… Nedavno je održala poluresital u Skupštini grada Beograda, povodom 9. Beogradskog Šopen Festa. Pored studija klavira na muzičkoj akademiji, intenzivno se bavi komponovanjem, pevanjem…

Povezana vest:  "Vampirska akademija" - novi serijal romana za mlade u izdanju Lagune

Mladen Maksović rođen je 2000. godine u Smederevu. Trenutno je student druge godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković. Tokom školovanja, osvajao je nekoliko nagrada na klavirskim takmičenjima, od kojih se izdvajaju: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije – dve druge nagrade 2015. i 2017. i prva nagrada 2019. godine, druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2018. godine, kao i druga nagrada na takmičenju „Città di San Donà di Piave“ 2017. godine.