Posle skoro mesec dana od zatvaranja svojih vrata za posetioce, zbog pooštravanja mera protiv Covida 19, Opera i teatar Madlenianum nastavlja da igra za svoju vernu publiku. U nedelju 20. decembra od 12 časova biće izvedena monodrama “Na Drini ćuprija”, čuveni roman i obavezna lektira nobelovca Ive Andrića u dramskom tumačenju glumca Tihomira Stanića, koji ovo delo maestralno izvodi već skoro dvadeset godina.

Naš poznati glumac Tihomir Stanić, koji i likom podseća na nobelovca Andrića, smatra ovu monodramu prelomnim trenutkom u svom životu, koji mu je omogućio slobodu igranja i prikazivanja svoje umetnosti izvan strogih institucionalnih okvira. Najpoznatiji roman Ive Andrića, „Na Drini ćurpija“ (1945), hronološki prati četiri veka zbivanja oko čuvenog višegradskog mosta preko reke Drine, koji je izgradio veliki vezir Mehmed paša Sokolović, poreklom iz tih krajeva. Godine 1516. Mehmed paša je, prema vladajućem običaju uzimanja „danka u krvi“, kao srpski dečak na silu odveden u tursku vojsku i poturčen da bi se kasnije uzdigao lestvicama vlasti i postao prvi do sultana. Kao moćnik, odlučio je da u rodnom kraju podigne zadužbinu, veliki kameni most na jedanaest lukova. Most je glavni lik romana i simbol. On je mesto dodira istorijski verifikovanih ličnosti, ali i bezimenih pitoresknih likova koji su plod piščeve imaginacije. Roman „Na Drini ćuprija“ hronološki i romaneskno opisuje svakodnevni život višegradske kasabe kroz vekove i teške prilike u Bosni za srpski živalj. Ne čudi što je ovaj roman dobio Nobelovu nagradu, i što je do danas ostao obavezna lektira za srednjoškolce.

Povezana vest:  Izložba radova Olje Ivanjicki na Kosančićevom vencu od 11. juna

Odlomke iz Andrićevog dela “Na Drini ćuprija” Stanić je birao i učio mesecima, u čemu mu je nesebično pomagala dr Ljiljana Mrkić Popović, lektor i profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Predan rad na ovom delu, koga Tihomir Stanić tumači veoma emotivno i dramatično, kao da se slike iz romana nižu pred vama, opravdava zainteresovanost publike za ovu izuzetnu monodramu.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe Natalije Petković: “Digitalni protok” 6. oktobra SUPERMARKET concept store

Poštujući sve mere koje je prepisala Vlada Republike Srbije, Opera i teatar Madlenianum će na nedeljnom nivou objavljivati svoj repertoar. Karte se mogu kupiti on-line preko sajta www.madlenianum.rs ili rezervisati na blagajni Muzeja Zepter, koja radi svaki dan, sem ponedeljka, od 10 do 17 časova. Karte se mogu kupiti i na blagajni Pozorišta u Zemunu dva sata pred predstavu 20. decembra. Karte će se prodavati sa 50% popusta po jedinstvenoj ceni od 600 dinara.

Povezana vest:  Izložba Ljubinke Šibe Fimić u čast Če Gevare

PHOTO: Zoran Škrbić