Pred čitaocima je priča o životu, izdaji i ljubavi jedne žene pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Milana Vlaović, poznata spisateljica, novinarka i kompozitorka, u svom romanu „Bomboni od meda“ sa velikim umećem piše o onome što je dugo ostajalo izvan glavnog toka jugoslovenske i hrvatske književnosti: o ženama s margine i iz provincije.

Marta je rođena u malom selu na ostrvu Visu, u vreme kada su odnosi između muža i žene, brata i sestre, oca i sina bili jasno definisani i tradicijom utemeljeni. Da nije bilo Vjeke, ćutljivog žandara koji ju je zaprosio i odveo u Dubrovnik, Marta bi delila sudbinu svih ostrvskih žena: bila bi požrtvovana majka, vredna radnica u polju i redovna posetiteljka crkve, koja će jednog dana nositi udovičku crninu kao što su to činile tolike druge pre i posle nje. Ali kada Drugi svetski rat zakuca na vrata i Vjeko ode da služi uniformi koju je odabrao, Marta će se fatalno zaljubiti u italijanskog oficira i kasnije poneti neizbrisivu stigmu okupatorove ljubavnice i loše majke…

Povezana vest:  U Galeriji slika Sava Šumanović u Šidu otvorena izložba: "Jedan slikar, 10 fotografa: 20 umetničkih dela"

Njenu priču pokušaće da rekonstruišu oni koji dolaze posle prikupljajući sve što je ostalo od njenog života. Samo što iza Marte nije ostalo ništa.

Ante Tomić kaže da je „pripovijedajući o ženskoj sudbini u nasilnim i hirovitim ratnim vremenima, Milana Vlaović napisala zanosnu i bolnu Hasanaginicu naših dana.“

A evo šta o nastanku knjige kaže sama autorka: „Željela sam ispričati priču za koju sam morala obaviti opsežno istraživanje, pa sam provela dugo vremena u proučavanju lokaliteta i pokušajima da je zaokružim. Detalji iz nedavne povijesti, kao i opisi lokalnih običaja, povezani su s otokom Visom, a nastavljaju se razvojem priče u Dubrovniku i Beogradu. Glavna junakinja Marta je žena koja svoju ljepotu nosi kao prokletstvo, a za njom kasnije tragaju oni koji dijelove svojih života pokušavaju složiti na izgubljenim komadićima njene priče“, rekla nam je Milana Vlaović, koja je roman posvetila svojoj deci, u nadi da će ga pročitati kad porastu.

Povezana vest:  Opera „Tanhojzer" u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center

„Bomboni od meda“, osma knjiga Lagunine biblioteke „Bez prevoda“, u prodaji će biti od subote 6. marta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

*Foto: Laguna arhiva