U organizaciji Fondacije MIRA BRTKA i Muzeja grada Beograda otvorena je velika retrospektivna izložba radova Mire Brtke – “Refleksije”, u Resavskoj 40b, koja će trajati do 25. aprila 2021. godine.

Sveobuhvatni, multimedijalni opus Mire Brtke, za srpku savremenu umetnost, izuzetno važne umetničke figure, prikazan je hronološki u 16 celina prvog sprata Muzeja grada Beograda.

Pored njenog likovnog stvaralaštva, izložba “Refleksije“ u izvanrednoj postavci, prikazuje paralelno, i sa jednakim fokusom, njenu delatnost kao filmske režiserke, kostimografkinje, modne dizajnerke, aktivistkinje.

Na izložbi je prikazano više od 300 najreprezentatvnijih eksponata iz opusa umetnice, u vlasništvu Fondacije MIRA BRTKA iz Beograda. Pored serije slika u duhu poznog enformela, kojim započinje njeno slikarsko stvaralaštvo u Rimu, na izložbi su se našli i radovi kojima istražuje svetlost i boje iz perioda stvaralaštva u okviru grupe “Illumination”. Sledi ciklus “Belih slika”, odlikovan racionalističkom geometrijskom formom, novim tretmanom materije, prostora i svetla u slici. U rimskom okruženju, praktikovala je neke od specifičnih slikarskih koncepcija, u maniru op-artističkog koncepta slike. U svom višemedijskom opusu, na autentičan način je koristila papir, tekstil i tradicionalnu tehniku veza, istražujući mesto susreta dvodimenzionalnih radova sa trodimenzionalnošću i slobodnom formom (kolaž, asamblaž, objekat).

Povezana vest:  MoMA izložila radove umetnika iz islamskih zemalja na koje se odnosi Trampova uredba

Posebnu pažnju na izložbi privlače njene skulpture. Prikazani su svi Brtkini vajarski tematski ciklusi (“Akumulacije”, “Crvena skulptura”, “Linearna skulptura”, “Metamehanike”, “Spolja-iznutra”…), od skulptura malog formata, do onih monumentalnih.

“Izložba “Refleksije” dešava se tačno pedeset godina posle Brtkinog prvog samostalnog nastupa u Muzeju Savremene umetnosti u Novom Sadu i Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1971. godine. Svestranost i neverovatna produktivnost Mire Brtke od tog doba, danas plasira izuzetan umetnički kapacitet konsekvetnih radova, izvanredno tipološki selektovanih i postavljenih na ovoj izložbi. Ističući njihovu važnost i u duhu novog vremena, izložba prezentira kompletan, raznovrstan i aktualan opus ove višedisciplinarne umetnice i kulturne aktivistkinje, izuzetno značajne za srpsku savremenu umetnost” – izjavio je prof. dr Ješa Denegri.

Povezana vest:  Premijera predstave "Vuci i ovce" u Narodnom pozorištu: Duh našeg vremena

Izložba traje do 25. aprila 2021, a posetioci će biti u mogućnosti da je posete u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama.

PHOTO: Vladimir Miloradović