Izložba „Drugi svetski rat u minijaturi: 80 godina od Aprilskog rata“ biće otvorena od 1. aprila u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), povodom 80 godina od dogadjaja kojim je u Srbiji započeo Drugi svetski rat.

Organizatori izložbe su Maketarski klub „Oluj“ i Beogradski maketarski klub, u saradnji sa SANU.

U saopštenju se navodi da je izložba namenjena širokoj publici, deci školskog uzrasta, zaljubljenicima u vizuelnu umetnost, minijaturu i istoriju.

Povezana vest:  Predstava “Demokratija” u BDP: Gorak smeh za publiku

Na izložbi će biti prikazano preko 100 maketa borbenih sredstava iz Aprilskog i Drugog svetskog rata, koje će kroz autentični prikaz kopija aviona, vozila, brodova, figura, diorama i vinjeta, pružiti posetiocu uvid u borbenu tehniku tog perioda.

„Burna istorijska dešavanja su na teritoriji Srbije dovela do vrlo ograničenog broja muzejskih eksponata borbene tehnike iz ove epohe. Imajući to u vidu, maketa je pogodan medij da, makar u minijaturi, posetiocima pruži trodimenzionalni utisak ovih tehničkih dostignuća koja danas deluju gotovo nemogućim“, navodi se u saopštenju organizatora.

Povezana vest:  Dodeljene nagrade najboljim autorima na izložbi „Lepota velikog formata“ u Salonu Muzeja grada Beograda

Pored maketa, deo izložbe će biti i štampani panoi, koji će sadržati crteže i fotografije, mape borbenih dejstava, isečke iz štampe i tekstove.

Izložba traje do 24. aprila, Galerija nauke i tehnike SANU od ponedeljka do petka radi od 10 do 20 časova, a subotom od 10 do 15 sati.

Stručno vodjenje kroz izložbu predviđeno je za svaki petak u sedmici u 18 sati, a u skladu sa propisanim protivepidemiološkim merama.

Povezana vest:  NOVO IZDANJE NA MOJ KIOSK OBJEKTIMA: Knjiga koja otkriva tajne skrivene hiljadama godina