Malobrojni su autori čija je pisana reč toliko životna, duhovita i zvonka da jednostavno poziva na ekranizaciju. Jedan od tih malobrojnih je Milovan Vitezović, izuzetno plodan pisac i scenarista. Rođen je u selu Vitezovići 1944. godine. Školovao se u Tubiću, Kosjeriću, Užicu, a zatim i u Beogradu, gde je na Filološkom fakultetu diplomirao na odseku za opštu književnost. Pored toga, diplomirao je i na Fakultetu dramskih umetnosti, na odseku za dramaturgiju i verovatno je upravo to onaj faktor koji je predodredio tako uspešne i popularne ekranizacije njegovih dela.

Povezana vest:  Branko Rosić kum izložbe ‘’Other Stories’’ (Druge priče) u galeriji Hestia

Njegova dela našla su se u mnogim antologijama domaće, ali i svetske proze i poezije, a njegov književni opus obuhvata i književnost za decu, fantastiku, aforizme prevođene na mnoge jezike i  objavljivane u različitim evropskim časopisima… Vitezović je napisao i više televizijskih drama i serija, kao i pozorišnih tekstova i filmskih scenarija.

Srednjoškolski dani, prve ljubavi, matura, stupanje u svet odraslih – sve su to nezaboravni momenti u našim životima. A, o tom neprolaznom sjaju mladosti, čini se, niko ne ume da piše tako pitko i dopadljivo kao Vitezović. Zato među njegova najznačajnija ekranizovana dela svakako spadaju i Lajanje na zvezde i Šešir profesora Koste Vujića, koja su, u svojoj pisanoj formi, postala deo obavezne lektire.

Povezana vest:  Preminula Milena Dravić

Zahvaljujući saradnji Mascoma, kao licencora, i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, kao izdavača, roman Šešir profesora Koste Vujića je uveliko u pripremi, a naslov Lajanje na zvezde već je dostupna tamošnjoj čitalačkoj publici.