Izložba fotografija ”Između” vizuelne umetnice Emilije Gašić, nakon ovogodišnje postavke u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Londonu, biće predstavljena i njujorškoj publici, od 1. maja do 30. maja u galeriji “Culture Lab LIC”. Kroz kolekciju analognih fotografija uslikanih tokom desetogodišnjeg proputovanja, posetioci će doživeti način na koji Emilija Gašić posmatra svet kroz objektiv – između fantazije i stvarnosti, senke i svetlosti, sela i grada.
– S obzirom na to da su fotografije nastale u momentima kretanja između raznih stanica, gradova, zemalja, simbolično i sama izložba putuje. Srećna sam što je tako dobro prihvaćena u Beogradu i Vrnjačkoj Banji. Upravo pripremam njujoršku postavku. Planiran je i koncert na otvorenom, ispred galerije. Očekujem i mnogo zanimljivih ljudi na otvaranju i baš sam uzbuđena – ispričala nam je Emilija, žurno se krećući njujorškim ulicama.
Ova višestruko nagrađivana umetnica posednjih pet godina živi i radi u Njujorku kao rediteljka, direktorka fotografije i fotograf. Multitalentovana, strastveni zaljubljenik u vizuelnu umetnost, neprestano radi i uglavnom na više projekata istovremeno. Trenutno razvija svoj dugometražni film “78 dana” koji je nastao tokom radionice College of Cinema u sklopu Venecijanskog bijenala 2020.godine. Njeni kratki filmovi obišli su svetske festivale. Sa filmom “Čekanje”, čija je premijera održana na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma, osvojila je brojne nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji, a film je bio i prikazan na festivalu Kisa u Izmiru koji kvalifikuje prijavu za nagradu Oskar. Na Emilijin stvaralački rad bitno su uticale okolnosti njenog odrastanja u malom mestu, u zemlji na izdisaju, tokom turbulentnih devedesetih godina. Teme koje je pokreću tiču se neispričanih priča, ućutkanih glasova, potisnutih iskustava. Sećanje na odrastanje u Vrnjačkoj Banji uz svakodnevne vesti o ratu, stradanju, praćene egzistencijalnom neizvesnošću, uticali su na njen izraz pri stvaranju atmosfere i tenzije na fotografiji i filmu.

Povezana vest: 

Crtice iz biografije Emilije Gašić:
– Emilija Gašić diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije nastavila je na Njujorškom univerzitetu, na Tiš školi umetnosti, koju su svojevremeno pohađali i čuveni Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš, Kloe Žao.
– Pored Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, Emilija je snimala filmove u Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je “Nikon storitelers” nagrade, a nominovana je i za prestižno “Volker Bahneman” priznanje za neverovatna postignuća u filmskoj fotografiji.
– Emilija je imala i priliku da sarađuje sa našim poznatim glumcima kao što su Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Nada Šargin i mnogi drugi.
– Njen najskoriji snimateljski poduhvat ,”Ne radi lift” (Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur je dobio nagradu na Workers Unite festivalu dok ga je naša publika mogla videti na Festivalu srpskog filma fantastike u novembru 2020. godine.

Povezana vest:  Otvorene 61. Dubrovačke letnje igre