Muzej Kuća austrijske istorije u Beču proslaviće Dan oslobođenja, 76 godina od završetka Drugog svetskog rata. Tim povodom svi posetioci će imati slobodan ulaz u muzej u subotu, 8. maja, koji će važiti i za nedavno otvorenu izložbu pod nazivom „Hladni pogled“.

Izložba se bavi istorijom počinioca, sudbinama žrtava i suočavanjem sa odgovornošću za vreme nacionalsocijalizma u Austriji. Kustos izložbe je otkrila kutiju sa natpisom „Tarnov jevreji 1942“ pre 24 godine u Prirodnjačkom muzeju u Beču. Kutija je sadržala numerisane slike jevrejskih porodica. Nakon dugogodišnjeg istraživanja život i smrt portretiranih Jevreja su rekonstruisani. Izložba je otvorena do 14. novembra 2021. godine.

Povezana vest:  Izložba "Ja nisam ja" u Institutu Servantes

Počevši od 8. maja svakog dana u 17.15 časova na platou „Alma Roze“ u muzeju puštaće se zvučna instalacija „The Voices“. Ovo delo je ostvarenje umetnice Suzan Filips čije je stvaralaštvo prožeto temom sećanja. Inspirisana kristalnim lusterima u zgradi muzeja ona je koristila staklo kao medijum. Na taj način je želela da podseti na okupljanje naroda povodom „pripajanja“ Austrije Nemačkoj 1938. godine na trgu Heldenplac kao i na pogrom Jevreja tokom Kristalne noći.

Povezana vest:  Regionalna nagrada "Mali princ" za najbolju dečju knjigu za "Zagrli Mesec"

„Delo Suzan Filips odaje počast onima koji su „pripajanjem“ ućutkani i podseća na nagli kraj slobode nauke i umetnosti. Na ovom istorijskom mestu pozivamo na poštovanje demokratije i ljudskih prava u sadašnjosti“, izjavila je Monika Zomer direktorka muzeja. Kuća austrijske istorije je smeštena u zdanju Noje burg na Heldenplacu.

PHOTO: Studio Susan Philipsz i Klaus Pichler_hdgö

Povezana vest:  Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na sedamnaestom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu