Sinoć, 11. maja u Sprskom narodnom pozorištu izvedena je predstava „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana. Ovo odlično izvođenje, publika je pozdravila desetominutnim aplauzom, ali je i zatvorila prvi deo mini festivala „Naši dani“.

U okviru sinoćnjeg okruglog stola, kojim je moderirao pozorišni kritičar Andrej Čanji, direktor Drame SNP-a Milovan Filipović i direktor BDP-a Jug Radivojević, istakli su da su veoma zadovoljni kako je prošao festival, i najavili da će narednog puta, u okviru „Naših dana“ učestvovati i studenti glume u Novom Sadu i Beogradu te će publika gledati njihove diplomske predstave.

„Dobili smo mnogo u ovih pet „Naših dana”. Pre svega, publika se vratila u pozorište u onoj meri u kojoj niko od nas nije očekivao. Mi smo, za nekoliko dana, organizovali jedan ozbiljan festival, koji je imao ozbiljan repertoar. Festival „Naši dani”, doveo nam je divne glumce, divne predstave i reditelje. Naša publika je to znala da nagradi, i nadam se da ovo predstavlja samo početak divne tradicije. U sledećoj rundi, uključićemo i one zbog kojih sve ovo radimo, a to su studenti svih naših akademija. I oni će u okviru ovog festivala i u Beogradu i u Novom Sadu, igrati svoje ispitne diplomske predstave”, rekao je Filipović.

Povezana vest:  Opera SNP-a prvi put gost festivala „Ohridsko leto”

Sa njim se slaže i direktor BDP-a Jug Radivojević koji kaže da se potvrdila dobra ideja, namera da se na ovakav način prezentuju teatri.

Publika se, videli smo, jako uželela pozorišta, i pogotovo festivalske prezentacije teatra, i jako sam zadovoljan kako je prošao ovaj prvi deo mini festivala „Naši dani”. Ovo je potvrda da treba da nastavimo, ovo je jedan dobar vetar u leđa i jedva čekamo septembar i naš novi dolazak u Novi Sad. Naravno, radujemo se dolasku Novosađana kod nas. Mislim da je cilj ostvaren“, istakao je Radivojević

Povezana vest:  Malo pozorište Duško Radović treću godinu zaredom u borbi za solidarnost

Tokom pet dana, od 7. do 11. maja, ljubitelji teatra, imali su priliku da uživaju u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta: „Fine, mrtve d(j)evojke“, pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, predstavu „Čitač“, Fedora Šilija, po motivima romana Bernharda Šlinka, u režiji Borisa Liješevića, predstavu „Ružni, prljavi, zli“, Slobodana Obradovića, po motivima filma E. Skole, rediteljke Lenke Udovički, „Divlje meso“, Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, kao i „Tiho teče Misisipi“, Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana.

Povezana vest:  Upoznali smo Nalu i Dina!

Mini festival „Naši dani“ nastaviće se naredne sezone, kada će predstave BDP-a biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u, u oktobru.

Beogradska publika će u novembru imati priliku da pogleda pet predstava SNP-a, a to su: „Bura“ Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ Nikite Milivojevića, „Tarif“ i „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice.

PHOTO:  Srđan Doroški