Knjiga Crna ptica autorke Aleksandre Jovanović, u izdanju Kreativnog centra, ovogodišnji je dobitnik Nagrade Grada Niša Maleni cvet za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u 2020. godini.

Roman Crna ptica deli nagradu sa izdanjem Luka kaže autora Srđana V. Tešina, koje je objavila izdavačka kuća Arhipelag.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 48 knjiga izdavača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Pored nagrađene knjige Crna ptica, još dva izdanja Кreativnog centra ušla su u uži izbor – Da li laje morski pas? autora Peđe Trajkovića i Jedrenjak u kukuruzu autora Zlatka Vasića.

Žiri u sastavu Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (predsednica), dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar, Dejan Aleksić, pesnik i urednik, odluku je doneo jednoglasno. Svečano uručenje nagrada biće organizovano početkom juna ove godine.

Povezana vest:  ODRŽAN TREĆI FESTIVAL UMETNIČKE FOTOGRAFIJE „FOTORAMA"

U obrazloženju žirija za roman Crna ptica piše: „Crna ptica je dirljiva pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja, koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije. Autorka znalački razvija pripovedački plan, dramaturški dinamizuje osetljivu i bolnu temu mešanjem stvarnosnog i oniričkog, realnog i onostranog. Posebno uverljivo su predstavljeni psihološka ravan i unutrašnji sukobi i lomovi kojima je izložena devojčica Želja u kategoričkom odbijanju da se suoči sa istinom o očevom tragičnom kraju. Stereotipna predstava o socijalnom povlačenju svojstvenom deci čije detinjstvo duboko obeleži nesreća izbegnuta je uvođenjem likova kroz koje se situaciono ukazuju ’korektori’ emocionalnog skliznuća – ljubav, prijateljstvo, poverenje… Specifičnost ovogodišnjeg izbora za nagradu vidljiva je u podatku da su i Jovanovićevoj i Tešinu ovo prve knjige u žanru literature za decu i mlade, što treba posebno da raduje, budući da smo u ovoj oblasti književnog stvaranja dobili dvoje novih, izrazito samosvojnih autora.“   

Povezana vest:  Duodrama Pluća naa mini turneji

Roman Crna ptica, za koji je ilustraciju na koricama uradio Dobrosav Bob Živković, početkom ove godine dobio je i nagradu Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2020. godini.

Nagradu Maleni cvet, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa, ustanovio je Grad Niš 2015. godine, a dodeljuju je Grad Niš i Niški kulturni centar. Кako organizatori navode, osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade jeste nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približe knjiga, čitanje i pisanje. Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

Povezana vest:  Uspeh albuma „Satie: Relâche" na platformi Spotify

Kreativni centar čestita autorki na ovom značajnom uspehu!