Trilogija „Vreme zla“ Dobrice Ćosića iznosi drugačije promišljanje prelomnih događaja koji su sredinom XX veka doveli do građanskog rata i rađanja socijalističke Jugoslavije iz pepela starog režima.

Kada je u sto hiljada primeraka 1985. objavljen prvi deo „Grešnik“, tadašnja kritika ocenila ga je kao „antikomunistički pamflet“. Romanima „Otpadnik“ 1986. i „Vernik“ 1990. nastavlja se saga porodice Katić sa istorijskim ličnostima onoga vremena i uz otvorenu reviziju službene istoriografije.

Povezana vest:  „Kaleidoskop kulture“ spaja teatar i ples: 30 godina Bitefa i treći festival savremenog plesa u Novom Sadu

Roman „Vernik“ u dva dela uskoro će se ponovo naći u knjižarama u izdanju Lagune. U romanu se obrađuje period od povratka Bogdana Dragovića u Jugoslaviju, preko Aprilskog rata, do pada Užičke republike. U romanu se poslednji put pojavljuju Vukašin Katić, protagonista „Vremena smrti“ i „Korena“, kao i Dragović i Petar Bajević.

„Vernik I: Vreme zla 3“ i „Vernik II: Vreme zla 3“ Dobrice Ćosića u prodaji su od subote 5. juna u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  U Poljskoj se otvara izložba posvećena Međunarodnom festivalu pozorišta za decu iz Subotice