Bečka aukcijska kuća Doroteum predstaviće više od 300 predmeta Jugendstila na javnom nadmetanju 7. jula 2021. godine. Vrhunac nadmetanja je veoma redak sat za sto ili kamin Jozefa Hofmana u izradi Bečke radionice. Vrednost sata se procenjuje na 100.000 do 150.000 evra. Izrađen je 1903. godine i predstavlja preteču budućim satovima arhitekte i dizajnera Čarlsa Renija Mekintoša, osnivača britanskog Pokreta umetnosti i zanatstva.

Svaki predmet „mora da poseduje izuzetnu crtu indivdualnosti, lepote i precizne izrade“ piše Mekintoš Jozefu Hofmanu, osnivaču i glavnom predstavniku Bečke radonice. To je bila zajednica umetnika koja je osnovana 1903. godine i uključivala je umetnike iz oblasti likovne i primenjene umetnosti. U pogledu stila je pripadala Bečkoj secesiji. Gustav Klimt i Jozef Hofman su izvršili međusobni uticaj jedan na drugog. Dvorac Stokle u Briselu, koji je Hofman projektovao, ukrašen je frizom Gustava Klimta. Slikar je u jednom trenutku živeo u vili koju je dizajnirao Hofman u Beču. Iz tog vremena potiče stolica koju je Klimt koristio u svom ateljeu i koja je jedan od aukcijskih predmeta. Vrednost stolice, za koju se mislilo da je izgubljena, se procenjuje na 15.000 do 25.000 evra.

Povezana vest:  Infracrveni skerener pokazao moguću skrivenu prostoriju u grobnici faraona Tutankamona

Bronzana figura kombinovana sa slonovačom vajara Demetre Kiparusa iz 1925. godine predstavlja francuski art deko stil. Vrednost figure „Ajuta“ se procenjuje na 12.000 do 20.000 evra, dok bi „Egipatska igračica“ istog umetnika trebalo da donese između 7.000 i 12.000 evra.

U sklopu aukcje će se prodavati predmeti Gustava Guršnera, Ferdinanda Prajsa, Mihaela Povolnija, Oto Pručera, kao i dela žena koje su bile članice Bečke radionice kao što je umetnica Vali Vizeltir.

Povezana vest:  Svi trileri Vulkan izdavaštva po neverovatnim cenama!

PHOTO: Dorotheum