prvi_danFigaro proglasio Marka Levija za najtiražnijeg francuskog pisca 2010. godine

 

Francuski dnevni list „Figaro“ proglasio je Marka Levija za najtiražnijeg francuskog pisca 2010. godine. Njegovu knjigu Prvi dan, Laguna je objavila krajem prošle godine.

Prvi dan je avanturistički roman o izuzetnom naučnom otkriću i zaverama, ali i romantična ljubavna priča čiji su junaci dvoje odvažnih naučnika – ona je arheolog i paleoantropolog, a on astrofizičar.

Kira je ambiciozna mlada žena koja rukovodi iskopavanjima u dolini Oma, u Etiopiji, i mašta o tome da pronađe ostatke prvog čoveka. Ubeđena je da su naši najstariji preci živeli mnogo ranije nego što se do sada pretpostavljalo. Kada peščana oluja uništi rezultate njenog višegodišnjeg rada, prinuđena je da napusti iskopine. U Pariz se vraća sa neobičnim kamenom, koji je dobila od jednog dečaka i koji nosi oko vrata kao amajliju. Prilikom posete muzeju gde joj radi sestra, ona i njen privezak privuku pažnju starog profesora Ajvorija…

Adrijan je uspešan astrofizičar, koji uzima neplaćeno odsustvo na uglednoj Akademiji nauka u Londonu kako bi nastavio svoja istraživanja u opservatoriji na čileanskoj visoravni Atakama. Usled zdravstvenih tegoba, prouzrokovanih boravkom na velikoj visini, mora navrat-nanos da se vrati u Englesku.

Pošto se posle kratke ljubavne veze godinama nisu ni čuli ni videli, Kirin i Adrijanov put se ponovo nakratko ukrštaju kada konkurišu za donaciju jedne poznate londonske fondacije, za koju je Kiru ‒ bez njenog znanja ‒ prijavila njena sestra. Mlada naučnica tako dobija pozamašnu svotu, koja će joj om,ogućiti da nastavi svoja istraživanja.

Posle noći provedene s Adrijanom, ona ostavlja u njegovom stanu ogrlicu s neobičnim priveskom i tako probudi njegovu naučničku radoznalost, ali i nadu da će se nekadašnja strast ponovo rasplamsati. Uz pomoć smušenog knjigovođe sa Akademije, Adrijan započinje sopstvenu istragu o poreklu kamena, koji reflektuje deo nebeskog svoda kakav je postojao pre 400 miliona godina. Ubrzo mu, međutim, postaje jasno da neko pokušava da ga se domogne po svaku cenu…

Povezana vest:  Koncert istaknutog srpskog pijaniste Vladimira Miloševića 7. maja na Kolarcu  

On odlazi kod Kire, koja se u međuvremenu vratila u Afriku, i njih dvoje zajedno nastavljaju traganje za poreklom kamena, ali i ostalim delovima te izuzetne mape u nadi da će konačno saznati odgovor na pitanja koja ih oboje zaokupljaju: Kako je nastao život? Gde počinje zora?

Ono što je počelo kao nevino naučno istraživanje ubrzo dobija opasan zaokret. Zagonetna međunarodna organizacija, čiji se članovi nalaze na čelu najznačajnijih naučnih institucija, spremna je na sve (ne preza čak ni od ubistva!) kako bi istina o poreklu svemira i čovečanstva i dalje ostala tajna. Gde god se Kira i Adrijan nalazili, misteriozni agenti su im uvek na tragu, pa čak i jedan korak ispred njih…

Izlažući se smrtnim opasnostima i sledeći tragove zapisane u zvezdama i skrivene u zemlji, dvoje naučnika putuju po svetu. Sledeći zagonetni privezak, čitalac putuje na jedno ostrvce usred Andamanskog mora, u Kinu, Nemačku, Grčku… obilazi Stounhendž… prolazi kroz podzemni hodnik koji Novu crkvu povezuje sa Kraljevskom palatom u Amsterdamu…

Za vreme izuzetne pustolovine koja će im promeniti život, između Kire i Adrijana se ponovo rađa ljubav… Da li će im ona pomoći da pobede tajansvenog i izuzetno moćnog neprijatelja čvrsto rešenog da nas zauvek spreči u pokušaju da odgonetnemo tajnu sopstvenog porekla?

Pohvale u štampi:

„Predivno štivo“ – Le Parisien

„S godinama, Mark Levi je osvojio milione čitalaca. U čemu je njegova tajna? On na pristupačan način piše o suštinskim temama, kao što su ljubav, prijateljstvo i misterije života.“ – Paris Match

Prvi dan je poetska i filozofska saga. Kao i uvek, Mark Levi stvara hrabre, odlučne likove, čije snove karakterišu mladalačke nade i mašta.“ – Télé 7 Jours

„Mark Levi je pronašao recept za uspeh: topla priča ispričana jednostavnim rečima koja flertuje s maštom. Njegove knjige su odlično društvo na putovanjima – čak i kad stoje u kućnoj biblioteci, njihove stranice su prekrivene peskom sa morske plaže.“ – Ouest France

 

Povezana vest:  Beč: „11. Paraflows“ – festival digitalne umetnosti i kulture

Prvi dan, koji će sigurno postati bestseler, vodi čitaoca na putovanje kroz vreme i prostor. Od doline Oma u Africi do Čilea i Kine, od Egejskog mora do Pariza i Londona. Mark Levi prepliće dve sudbine: ona je arheolog koji pokušava da otkrije prvo ljudsko biće, on je astrofizičar koji nastoji da dokuči kako je nastao svet. Ovaj roman nije samo ljubavna priča, već i uzbudljivo delo koje istražuje ove dve ključne zagonetke.“ – L’Est Républicain

Ko je Mark Levi?

Mark Levi je objavio 11 romana u proteklih 10 godina, a svi njegovi naslovi su prodati u tiražu od preko milion primeraka.
Još od 2004. godine, romani Marka Levija nalaze se na prvom mestu najprodavanijih knjiga prema istraživanju dnevnika „Figaro“ i agencije GfK. Konkurencija je veoma jaka, jer se među najprodavanijim francuskim autorima nalaze i imena poput Gijoma Musoa, Ane Gavalde i Ameli Notomb.
Ove godine, drugo mesto zauzima poslednji roman Mišela Uelbeka koji je prodat u tiražu od 500.000 primeraka od septembra do decembra 2010. godine, i koji je ovenčan Gonkurovom nagradom za najbolji roman 2010.
Izdavačka kuća Laguna objavila je nedavno roman „Prvi dan“ Marka Levija. „Prvi dan“ je avanturistički roman o izuzetnom naučnom otkriću i zaverama, ali i romantična ljubavna priča čiji su junaci dvoje odvažnih naučnika – ona je arheolog, a on astrofizičar.
Pošto se posle kratke ljubavne veze godinama nisu ni čuli ni videli, Kirin i Adrijanov put se ponovo nakratko ukrštaju kada konkurišu za donaciju jedne poznate londonske fondacije.
Ono što je počelo kao nevino naučno istraživanje ubrzo dobija opasan zaokret.
Izlažući se smrtnim opasnostima i sledeći tragove zapisane u zvezdama i skrivene u zemlji, Kira i Adrijan putuju po svetu, vođeni tajnama zagonetnog priveska. Ali misteriozni agenti su im uvek na tragu, pa čak i jedan korak ispred njih…
Mark Levi, trenutno jedan od najpopularnijih francuskih pisaca, rođen je 1961. Posle studija menadžmenta i informatike, bavi se privatnim biznisom u Francuskoj i SAD. Sa 37 godina piše priču za čoveka koji će njegov sin postati kad odraste. Na podsticaj sestre, u to vreme scenaristkinje, a danas režiserke, šalje rukopis izdavačkoj kući „Robert Laffont“, koja odmah pristaje da objavi knjigu „Et si c’etait vrai“ (Kad bi to bilo tačno). Ubrzo po izlasku romana iz štampe, Stiven Spilberg (Dreamworks) kupuje prava za filmsku adaptaciju. Film pod naslovom „Kao u raju“, sa Riz Viderspun i Markom Rafalom u glavnim ulogama, bio je prvi na listi najgledanijih filmova u SAD.
Levi se posle ovog uspeha posvećuje isključivo pisanju. Svi njegovi romani nalazili su se na vrhu liste najprodavanijih knjiga u Francuskoj i doživeli su veliki međunarodni uspeh.
Levijevi romani prevedeni su na više od četrdeset jezika i prodati u preko devetnaest miliona primeraka. On je najčitaniji francuski autor u svetu.
Osim romana i pripovedaka, piše i pesme za poznate muzičare, među kojima je i Džoni Halidej.

Povezana vest:  Nastavak bestselera "Happy End" - "Majke mi, bajka" Mirjane Bobić Mojsilović u prodaji od 16. avgusta