„Jarčeva planina“ Dejvida Vana mračna je, potresna i prelepa priča o dečaku kome je jedan tragičan događaj u potpunosti promenio život.

U jesen 1978. na porodičnom ranču na Jarčevoj planini u severnoj Kaliforniji jedanaestogodišnji dečak se pridružuje svom ocu, dedi i bliskom porodičnom prijatelju Tomu u godišnjem lovu na jelene. Svake jeseni ova muška družina vraća se suvom, požutelom pejzažu prošaranom hrastom, čestarom i ponekim borom, koji čuva njihovu istoriju, gde se evociraju sećanja na indijanske pretke i razmenjuju priče o lovačkim podvizima. Ako dečak uspe da ulovi jelena, prvi put će njegova priča postati deo porodične povesti. Puška mu je na ramenu, prsti ga svrbe, spreman je.

Povezana vest:  Otvorena izložba „Neprozirnost prozirnog – Gordana Kaljalović Odanović” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Kada dođu do velike gvozdene kapije kroz koju se ulazi na porodični posed, otac će kroz optički nišan puške u daljini ugledati lovokradicu. Na svojoj vinčesterki dečak ima samo mušicu; otac mu čita misli i pruža svoju pušku da bi bolje osmotrio uljeza. Jednostavan čin prouzrokovaće tragediju koja će preobraziti ove muškarce i ovu porodicu do te mere da će biti prisiljeni da preispitaju sebe i sve što su mislili da znaju.

Povezana vest:  #umetniciprotivkorone - Hvala kolegama i ljubiteljima umetnosti

„Jarčeva planina“ Dejvida Vana u prodaji je od četvrtka 1. jula u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

PHOTO: Matija Krstić/Laguna