Salon Muzeja savremene umetnosti (MSU) obeležiće 60 godina svog postojanja izložbom koja će biti otvorena 23. jula (19:00) i trajaće do 6. septembra, saopšteno je danas iz MSU.

Kako je najavljeno, izložba „Grupni portret: Šezdeset godina Salona MSU“, kustoskinje Une Popović i stručne saradnice Jelene Radović Keljević, hronoloski je struktuirana, i pored dokumentarne građe, ranih fotografija postavki, kataloga, video arhiva, predstavlja i nekolicinu dela iz zbirke MSU čiji su autora izlagali u Salonu tokom proteklih godina.

Povezana vest:  DEV9T ĆE OVE ZIME POSETITI DKSG

„Izložena umetnička dela u ovoj hronološkoj strukturi, medijski i po konceptu različita, treba da upute na promociju diverziteta umetničkog izraza pri galerijskoj programskoj strategiji tokom decenija. Izložba podrazumeva početnu tačku za rad na realizaciji monografije o Salonu MSU koja se planira tokom narednih godina“, kaže se u saopštenju.

Salon je počeo sa radom u proleće 1961, četiri godine pre otvaranja Muzeja, i predstavljao je prvu beogradsku galeriju koja je imala svoj stalni program, pravilnik i koncepciju. Od osnivanja Salon MSU je ugostio je više stotina izložbi i hiljade pratećih programa, razgovora i prezentacija.

Povezana vest:  Nova knjiga Vulkan izdavaštva – „Zašto seks nije bitan“ autorke Olivije Fejn

„Prikazujući umetničke opuse već afirmisanih stvaralaca putem manjih retrospektiva, i vremenom praveći fokus na izložbe umetnika srednje i mlađe generacije, Salon je odigrao izuzetno značajnu ulogu u pogledu afirmacije čitavih generacija autora svih opredeljenja“, navode iz MSU.