Goran Skrobonja i Ivan Nešić su u prvom delu dvoknjižja „Firentinski dublet: Sfumato“ u četiri ruke postavili scenu za uzbudljivu pustolovinu u kojoj krajem 19. veka učestvuju poznate istorijske ličnosti vikorijanske epohe, s tim da je u središtu svega naš čuveni pisac Milovan Glišić, ali ne zahvaljujući književnim, već kriminološkim kvalitetima.

Avantura koja Glišića dovodi u London na proleće 1889. godine gde mora, pored specijalnog zadatka koji mu je Milan I Obrenović poverio neposredno pre svoje abdikacije, da se bavi i potragom za Džekom Trbosekom, otvorila je mnoga pitanja na koja čitaoci nisu dobili definitivan odgovor.

Sada su sva ta pitanja u novom romanu „Firentinski dublet: Kjaroskuro“ razjašnjena.

Povezana vest:  „Kraljevo kupatilo“ Žana Materna

Zagonetni napadač na Milovana Glišića iz Beograda i iz Orijent ekspresa stradao je u obračunu sa piscem i detektivima Skotland jarda u pušionici opijuma, ali to lovcima na Trboseka nije od velike pomoći. Po nalogu kraljice Viktorije, grupi se pridružuju operativci iz novoosnovane britanske tajne službe, kao i japanski emisar koji zna kako izgleda stranica sa simbolima iz nestale Mikelanđelove polovine Firentinskog dubleta. Za dešifrovanje piktograma grupa angažuje slavnu arheološkinju madam Djelafoa da bi potom, u trenutku nesmotrenosti, Glišić dospeo u šake otmičara kćerke kralja Milana. U pripovesti koja se proteže kroz četiri milenijuma on konačno saznaje šta je svrha Dubleta i kolika se opasnost nadvila nad čitavim svetom.

Povezana vest:  "Balkanski mostovi prijateljstva" u prodaji

„Glišić silom prilika postaje čovek koji će razotkriti Trbosekovu tajnu, ali isto tako i drevnu misteriju koja se proteže kroz čitava četiri milenijuma – sve to zahvaljujući ’Firentinskom dubletu’, kako kolekcionari antikviteta nazivaju dve renesansne beležnice nastale u periodu kada su Leonardo da Vinči i Mikelanđelo Buonaroti slikali u istoj prostoriji, firentinskoj većnici“, kaže Skrobonja povodom novog romana i dodaje da „dvoknjižje ’Firentinski dublet’ sadrži elemente više književnih žanrova koji su za nas posebno zanimljivi – prevashodno tzv. ’tajnu istoriju’, (događaji se po svemu sudeći nisu tako zbili, ali ne postoje ’dokazi’ da nisu), triler, horor, fantastiku, stimpank – i mislimo da je po tome za sada jedinstveno u savremenoj srpskoj prozi. I da, razmišljamo da napišemo neku vrstu nastavka – možda kao četvoroknjižje, sa nekim od glavnih junaka iz prva dva toma.“

Povezana vest:  Izdavačka kuća "Laguna" predstavila autobiografiju Džeka Trboseka

Roman „Firentinski dublet: Kjaroskuro“ koji donosi neobične zaplete, nove interesantne likove, konačna objašnjenja i fenomenalan rasplet možete pronaći od subote 24. jula u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

PHOTO: Laguna