U ponedeljak 20. septembra, drugog dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su predstave „Aero” teatra Odivo iz Slovačke i „Oz” lutkarskog pozorišta Vaskakas iz Mađarske.

Predstava „Aero“ izvedena je u Dečijem pozorištu Subotica. To je predstava o letenju i kretanju u vazduhu. Vazdušna struja pokreće različite materijale a vibracije vazduha zvuče kao muzika. „Aero” je vazdušna laboratorija za decu od jedne i po do 3 godine, njihove roditelje i „sve koji žele da odlete”.

Glavna glumica u predstavi, Mária Danadová, istakla je izazove prilikom izvođenja ove predstave: „Sa svojim partnerom u predstavi usmeravam vazduh i predmete koji lete iznad tog usmerenog vazduha. To je teško jer mnogo stvari utiče na vazduh – temperatura, visina pozornice, broj ljudi u publici. Obično izvodimo predstavu pred decom koja sede u krugu oko nas, veoma blizu. Ovde to nije bilo moguće zbog stepenica, ali mislim da smo ipak uspeli da ostvarimo kontakt. Za nas je veoma bitno da vidimo decu i uspostavimo kontakt očima, vezu putem pogleda”.

Povezana vest:  „Ko to tamo peva“ otvara baletsku sezonu Narodnog pozorišta u Beogradu

Publika je predstavu „Oz”, nastalu po čuvenom delu „Čarobnjak iz Oza” mogla da pogleda na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta.

Reditelj Róbert Markó je ovoj pozorišnoj predstavi rekao: „Većinu naše publike čine mladi – deca iz obdaništa i đaci. Ova priča je veoma dobar izbor za tu publiku. Ona govori o završetku detinjstva i prelasku u drugačiju zajednicu, o tome kako da deca pronađu sebe.  Likovi iz predstave, kao što su Strašilo, Limenko, Lav, veoma su dobri za njih, kako bi razumeli tu situaciju. Naša predstava je fokusirana na muziku, ali ne radi se o reprodukciji slavnog mjuzikla. Ovo je nova mađarska verzija, sa novom muzikom, glumačkom podelom, kostimima, svetlom”.

Povezana vest:  Održana promocija knjige „101 tehnika uticaja" D. R. Gilberta

U Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš otvorena je izložba studentskih plakata, dok je izložba u čast dobitnicima „Malog princa” otvorena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.  Za 16 časova u Dečjem pozorištu Subotica zakazana je baletska predstava „Snežna kraljica” (van takmičarske konkurencije), dok je u 17 časova u bioskopu Eurocinema na repertoaru film „Stela” reditelja Stevana Vujičića.  Za 17 časova u Hotelu Patria zakazan je i razgovor sa dobitnicima nagrade „Mali princ”, Jovanom Caranom i Ljudmilom Konstantinovom Hense, koji će moderirati dr Zoran Đerić, selektor festivala.

Povezana vest:  "Ubistvo u otmenoj četvrti", simpatičan krimi-ljubić

Trećeg festivalskog dana, u utorak 21. septembra, u takmičarskom programu biće izvedene dve predstave: „Bambi” Pozorišta za decu Kragujevac (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h) i „Guli” Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela (Dečje pozorište Subotica, 12h). U Dečjem pozorištu Subotica u 9:30 će biti otvorena i izloža lutaka Pozorišta za decu Kragujevac, dok će Hotelu Patria, u 17 časova biti održana promocija 14. broja časopisa za lutkarsku umetnost NITI  (izdavač: Pozorišni muzej Vojvodine) i Zbornika radova “Pozorište za decu – umetnički fenomen” (knjiga 11, izdavač: Otvoreni univerzitet Subotica, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica, Pozorišni muzej Vojvodine). U filmskom programu će u 17 časova na repertoaru bioskopa Eurocinema biti ostvarenje „Moja porodica i vuk” u režiji Adrije Garsije.

PHOTO: Nikola Stantić