U Beogradu je u utorak 28.09. počeo Osmi međunarodni festival saksofona – Belgrade  SAXperience.

Nastupom austijskog dua Avido duo, u Atrijumu Narodnog muzeja počeo je Belgrade Saxperience

Uz kompoziciju Kloda Debisija, na saksofonu, Alvaro Kolao Leon i Đorđe Davidović na harmonici, otvorili su ovogodišnji festival saksofona. Publika je imala prilike da čuje savremena dela kao i kompozicije Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole i drugih svetskih kompozitora.

Povodom početka festivala, direktor i osnivač, saksofonista Milan Savić rekao je “Mi pravimo malu oazu za sve one koji su zainteresovani da vide i čuju šta sve saksofon može, ne samo u džezu već i u klasičnoj i elektronskoj muzici. Ovim festivalom podržavamo i kompozitore koji  komponuju dela za saksofon. Lepo je videti publiku u dvoranama, pa makar i u manjem broju zbog epidemioloških mera, ali je važno da održimo kontinuitet i da nastavimo da stvaramo muziku”.

Povezana vest:  Neispričane priče magnet za posetioce 12. Noći muzeja

Održavanje festivala pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja, SOKOJ, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum.

Druge večeri festivala, u sredu 29.09. u Svečanoj sali Skupštine Grada u 20h sviraće Morphing Saxophone Quartet, četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž. Oni će izvesti neka od najpoznatijih dela francuske muzike specijalno aranžirana za ovaj sastav.

Povezana vest:  Novi psihološki triler od subote u prodaji

30.09. u 20h Serbian Inventions, UK Parobrod

Treće veče u UK Parobrodu posvećeno je saksofonu u dijalogu sa glasom i elektronikom. Publici će se predstaviti Duo Vibrance koji čine mecosopran Ana Radovanović i saksofonista Milan Savić, koji će ovom prilikom premijerno izvesti dela domaćih kompozitora Svetlane Savić, Tatjane Milošević i Aleksandra Sedlara.

01.10 u 20h Italian Progressive, Dorćol platz

Na zatvaranju festivala publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Italije, Damiana Grandesa, koji će premijerno za beogradsku publiku predstaviti svoj novi muzički projekat: Grandessocera – Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video u kome kombinuje klasičnu muziku, džez i elektroniku. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa izvrsnim italijanskim muzičkim producentom Andreom Čerom a koncert se realizuje u saradnji sa Italijinskim institutom za kulturu u Beogradu.

Povezana vest:  Jovan Kolundžija na BELEFU 2015

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na [email protected] ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

PHOTO: Miloš Pantelić