Udruženje Cultоur Еxplоrer i Fusion Event, u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara/Serbia Creates i uz podršku Ministarstva kulture, Telekom Srbija, Banca Intesa i Mastercard, spоjili su dvojicu izuzetnih umetnika koji su krenuli na jedno autentično stvaralačko putovanje.

Stefan Milenković i Nele Karajlić će 21. juna 2022. godine na Svetski dan muzike predstaviti na beogradskom Tašmajdanu svoj zajednički autorski projekat – Rock El Clasico!

Sadržaj ove umetničke bajke će predstavljati svоjevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivоima, uklanjanje zidоva klasične i rоk muzike. Njihоva saradnja je svojevrsni eksperiment, pa će ovaj kоncert dоneti nоva rešenja, svojevrsni dijalоg nespojivog. Rezultat će biti autentično muzičko delo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata. Autori žele da pruže dоprinоs kulturi zajednice iz kоje pоtiču, a ovakav projekat je od vanrednog značaja za umetnоst оvih prоstоra.

Osnovni motiv za organizоvanje zajedničkih kоncerata Stefana Milenkоvića i Neleta Кarajlića je kreiranje dela kоji će nastaviti svоj put širоm sveta, ponosno prоmоvišući kulturu ovih prostora.

Ovo neće biti samo muzički koncert, već i vizuelno-scenski spektakl koji, nadamo se,  nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Rock El Clasico je ona vrsta projekta kojem suština nije samo ishodište, već ceo put.

STEFAN MILENKOVIĆ: “Izazov mi je uvek bio vodilja u karijeri i težim stvarima koje me stimulišu, koje mi omogućavaju da rastem i da se razvijam kao osoba i kao umetnik. Neletova karijera i pristup ne samo muzici već i kreativnom procesu generalno: način razmišljanja o sceni, energiji i dramaturgiji me je uvek inspirisao. U našim dosadašnjim kreativnim ukrštanjima smo već razvili mnoge ideje koje me oduševljavaju potencijalom. Siguran sam da će publika otići sa našeg koncerta sa jakim utiskom da su prisustvovali nečemu što je jedinstveno i nezaboravno i da će direktno osetiti naš iskren entuzijazam i energiju u ovom projektu. Jedva čekam!”

Povezana vest:  Nagradni konkurs "Tragom zločina" i Nedelja knjiga Jua Nesbea

NELE KARAJLIĆ: ”Uživam u eksperimentima. Spojevima nespojivog. Cjeli moj život bio je eksperiment. I Zabranjeno pušenje, i Top lista nadrealista, i No smoking orchestra. Zašto ne sa Stefanom? Znam ga iz onoga vremena kada je violina bila veća od njega. I tad je bio majstor! Osjećam da smo na početku velike avanture.”

Veliko hvala svim partnerima koji su podržali ovaj nesvakidašnji projekat.

Pre svega Ani Ilić i nacionalnoj platformi Srbija Stvara/Serbia Creates, koji su bili sa nama od samog početka, neophodni vetar u leđa za, sada već godine, priprema. Hvala gospodinu Vladimiru Lučiću na dragocenih 10 minuta u kojima je prepoznao originalnost ideje i video MTS kao prirodnog saveznika i deo tima. Hvala Banca Intesa i Mastercard na podršci i osećaju da ćemo istrajati u stvaranju nečega novog u kulturi. Hvala Ministartvu kulture na pomoći u realizaciji ovako ambicioznog projekta.

Posebna zahvalnost Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu, na senzibilitetu za atipičnim promocijama. Veliko hvala Nebojši Babiću na prvom foto serijalu, Ivanu Stankoviću na dragocenom savetu da snimimo prvi spot, Mišku Nećaku za plovidbu u nepoznate video okeane. Hvala Jasni Dimitrijević i Kolarcu na prvom pismu podrške i gostoprimstvu za probe. Hvala Dragani Kosjerini na profesionalizmu i kreativnosti prilikom snimanja spota „Gile i Čajkovski“. Hvala Ani Krstajić na novim aranžmanima, Vuku Protiću na režiji i montaži spota, Wonder Strings na muzičkoj podršci. Hvala Zoranu Panoviću na lucidnom prvom tekstu o projektu.

Učinićemo sve da Svetski dan muzike 2022. godine ostane nezaboravan!

Povezana vest:  Majski dani knjige u Pančevu od 26. do 29.maja

Paganini u vodenici Save Savanovića

U vreme kad je tadašnje čudo od deteta, violinista Stefan Milenković, svirao za američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987,  Zabranjeno pušenje predvođeno pevačem i ideologom Dr Neletom Karajlićem, već je tu godinu obeležilo albumom ‘Pozdrav iz zemlje safari’. Ako nije mogao Regan, bilo bi interesantno videti kako bi ‘Fikretu’ (U lošoj formi sam) sa tog antologijskog albuma doživeo Tramp. Jer ako prva dama Nensi Regan sigurno nije bila čula ni za Fikretu, a ni za jednu raniju heroinu ‘Pušenja’ – Selenu, vrlo moguće da ih je slušala Jugoslovenka Melanija Tramp. Stefan & Nele udahnuće novu mladost Fikreti, Seleni i još nekim damama. Stefan je kao klinac pokazao da se u komunističkoj zemlji klasika ne mora slušati masovno samo kad umre neko od visokorangiranih političara.

Povezana vest:  Dalijevi Božanstveni svetovi u Beogradu do 27. marta

‘Male priče o velikoj ljubavi’ (1989), poslednji album integralnog ‘Pušenja’, namestio se između Stefanove svirke za sovjetskog predsednika Gorbačova u Beogradu 1988. i nastupa pred papom Jovanom Pavlom Drugim 1991.

Iz tih naših vremena ova naša sadašnja vremena su bili ’visoki datumi’, maglovito futuristički. Jer ne zaboravimo da se radnja prvog Blade Runnera dešava 2019, a radnja prvog Mad Maxa možda baš 2021. godine, kada Stefan & Nele udružuju snage, inspiraciju i imaginaciju za spektakularne regionalne koncerte ‘ultimativne industrial primitivs klasike’. Tu ‘koaliciju voljnih i voljenih’ u (post)korona svetu teško je bilo predvideti iz Fikretinih vremena gramofona i kasetaša koja su sad, čini se, tako daleko kao da su ‘Anikina vremena’, kako se zove čuvena pripovetka Iva Andrća.

Karajlić i Milenković, s pilot pesmom Devil In The Business Class pokazuju da su muzički i kondiciono spremni i za utopijske i za distopijske rasplete. U stanju dijaboličkog humanizma. Njihova scena biće unutrašnjost aviona trenutak pred ispadanje maski za kiseonik. Na prvim zajedničkim slikama ostavljaju utisak putnika kroz vreme. Kao neki decentni terigilijamovski tandem, sposoban da ozvuči čak i Paganinija u vodenici Save Savanovića, prvog po čuvenju srpsko-regionalnog vampira i posle transilvanijskog kolege jednog od najpoznatijih evropskih.

U najavi je ultimativan muzičko-scenski događaj. Vežite se – polećemo!

Zoran Panović

VIDEO

Poseban video materijal za koncert režiraće Miško Nećak. Sa oduševljenjem je prihvatio da napravi video sa ličnim pečatom koji će pratiti muziku na ovom koncertu.

Materijali se uveliko pripremaju, radnju vam ne smemo otkrivati J

PHOTO: Nebojša Babić i Antonio Ahel/ATA Images