Dvostruko, drugo i treće izdanje Festivala ASITEŽ-a Srbije (FAS), koje se održava od 27. do 31. oktobra u Beogradu, dodeliće najboljim predstavama za decu i mlade nagrade stručnog i pedagoškog žirija, a prvi put biće dodeljeno i bijenalno priznanje „Donka Špiček”.
Nakon što prošle godine festival nije bio održan, ovogodišnji FAS okupio je deset pozorišnih predstava za decu i mlade pod sloganom „FAS se piše zajedno”. Jedinstveni koncept festivala, kao i posebno osmišljene nagrade doprineće tome da tokom pet festivalskih dana pozorišta iz cele zemlje daju sve od sebe i zadovolje veoma strogu i zahtevnu, najmlađu pozorišnu publiku.
Na Festivalu se dodeljuju dve ravnopravne nagrade: Nagrada za najbolju predstavu prema odluci Stručnog žirija i Nagrada za najbolju predstavu prema odluci Žirija pedagoga.
Stručni žiri čine predstavnici autorskog tima ili glumačkog ansambla svakog pozorišta koje učestvuje na festivalu, po sistemu koliko predstava – toliko članova žirija: Jovana Cvetković, Sonja Kotarčević, Emil Kurcinak, Aleksandra Miladinović, Jovana Rakić, Dijana Mitrović, Marija Cvetković, Jovan Popović, Miloš Milovanović i Jovan Caran.
U cilju stimulacija razmene između umetnika i pedagoga, a na taj način i uticanje na bolju komunikativnost predstava sa ciljnom grupom – decom i mladima, na FAS-u postoji i Žiri pedagoga, koji ove godine čine: Sandra Maksimović, Suzana Plavanjac i Dušan Blagojević.
„Na kraju svakog takmičarskom dana članovi Žirija pedagoga i Stručnog žirija predvođeni moderatorkom Branislavom Ilić razmenjuju svoje utiske u razgovoru otvorenom za javnost. To je prostor u kome osnažujemo našu zajednicu umetnika i članova, predstavnika institucionalne i nezavisne scene pozorišne i plesne umetnosti za decu i mlade u ASITEŽ-u, ali i nastavnika i pedagoga, predstavnika obrazovanja”, objašnjava Diana Kržanić Tepavac, predsednica Izvršnog odbora ASITEŽ-a. „Zadovoljstvo i osveženost novim iskustvom članova oba žirija nakon završenog prvog FAS-a, kada smo prvi put isprobali ovaj novi model žiriranja, na najbolji način govore o potrebi i opravdanosti ovakvog festivala i potencijalu koji nosi i koji može da pridonese pozitivnom pomaku u razvoju oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti za najmlađe i mladu publiku.”
Pored toga, upravo na FAS-u biće dodeljeno i prvo počasno, bijenalno priznanje Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost „Donka Špiček”, namenjens profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.
Još jedna od odlika FAS-a je i sam koncept festivala prema kome ne postoje selektori, već učesnici sami predlažu predstavu sa kojom učestvuju na festivalu. Tako će na ovom, dvostrukom izdanju festivala publika biti u prilici da pogleda sledeće predstave: „Dečak sa koferom” (Malo pozorište „Duško Radović”), „Srebrni car” (Puls teatar Lazarevac), „Debela” (Pozorište mladih Novi Sad), „Žabac i stranac” (Hop.La!), „Tu sam ispod polovine kapi” (Stanica – servis za savremeni ples), „Za tvoje dobro” (Dah teatar), „Palčica” (Pozorište lutaka iz Niša), „Bela griva” (Pozorište lutaka „Pinokio“), „Tihi dečak” (Pozorište za decu Kragujevac) i „Divljožder” (Narodno pozorište „Toša Jovanović”).
Domaćin festivala je Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, dok će se predstave izvoditi i na scenama Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra Lazarevac, Pozorišta lutaka „Pinokio“ i Kulturnog centra „Magacin“. Festival će svečano biti otvoren u sredu, 27. oktobra u 11.30 časova, dok je zatvaranje festivala, praćeno dodelom nagrada, zakazano za nedelju, 31. oktobar u 17 časova na istom mestu.
Ulaznice za festivalski program se mogu rezervisati ili kupiti na blagajnama pozorišta u kojima se predstave izvode. Cena ulaznice za predstave koje se igraju u Malom pozorištu „Duško Radović” iznosi 400RSD, za predstavu koja se izvodi u Pozorištu lutaka „Pinokio” cena ulaznice je 500RSD, dok za predstavu u Puls teatru Lazarevac cena ulaznice iznosi 200RSD. Za predstavu koja se izvodi u KC „Magacin” ulaz je besplatan, uz obavezno prethodnu rezervaciju putem mejla [email protected]. Uz termin izvođenja koje dete želi da poseti, trena navesti i ime i prezime i uzrast deteta, a mejl sa rezervacijom potrebno je poslati najkasnije do 27. oktobra.
Incijativa za uspostavljanje festivala ASITEŽ-a pokrenuta je 2015. godine na sastanku članova tadašnjeg Izvršnog odbora, a festival je pokrenut 9. maja 2019. godine, pod sloganom „Pokrenimo priču“. Uspeh prvog izdanja 2019. godine pokazao je koliko je ovakav festival potreban i dobrodošao kao mesto razgovora i uspostavljanja vrednosti i puta daljeg razvoja profesionalne srpske pozorišne i plesne scene i kulture za decu i mlade.
Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za kulturu, a festival su podržali i Francuski institut – Teatroskop i kompanija Audiovox.
Povezana vest:  Intrigantna priča o sudbini poslednje ruske princeze: Romanova