U subotu, 23. oktobra u 19 časova, izvođenjem predstave “dragON aka PHOENIX” u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu započelo je 14. izdanje Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, pod sloganom “Horizontalna rasprostiranja“.

“dragON aka PHOENIX” je predstava kolektiva Steam Room, koji čine Aleksandar Georgiev, Žana Penčeva i Darío Barreto Damas.  Zloupotrebljavajući doslovnost i pozajmljujući logiku muzičkog pozorišta, ovo delo problematizuje potencijalne apsurde koreografije i plesa. Projekat se bavi telom u protestu i slavlju na dreg sceni, istražujući njihovu povezanost u plesu i koreografiji.

Aleksandar Georgiev, jedan od autora predstave, o ovom delu je rekao: “Ovo je deo trilogije koji smo započeli kroz kolektivno autorstvo. Tokom te trilogije mi smo fokusirani na to da prođemo put kroz umetničke radove do sistema, šta bi to značilo dovući (drag) određeni koncept ili ideju. Ovaj drugi deo radili smo na konceptu koji je jako puno zastupljen u džez mjuziklu, i jako je fokusiran kroz pop scenu i kulturu, koja bi bila uvučena (dragged in) u performans kroz mjuzikl i džez dinamiku”.

Povezana vest:  Sjajna knjiga za mališane "Moja velika knjiga basni" u prodaji

Muziku je pisao Cvetan Momčilov, tekst Dragana Zarevska, a scenografkinja i kostimografkinja predstave je Micaela Dobreva. Grafički dizajn je uradio Gjorgji Despodov, a dramaturšku podršku je pružila Ana Szigo. Nakon predstave razgovor s autorima vodio je Miloš Janjić.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 24. oktobra, od 18 časova u Magacinu (Kraljevića Marka 4) program otvara predstava “Jagode sa šlagom” Jovane Stojić i Đorđa Živadinova Grgura. “Jagode sa šlagom” predstavljaju plesni performans dvoje prijatelja, saradnika i umetnika, koji suptilno objektifikuju svoje telo uglavnom bez međusobnog kontakta, uz svesno odabranu i naglašenu dihotomiju muško-žensko. U 20 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8) na programu je video i prostorna instalacija “Tender Fights 2020” Ane Dubljević, Marje Christians i Kasie Kanije, performans koji se nikada nije dogodio, izveden u online formatu. Autori pozivaju publiku da u ruševinama performansa osete treperavu stvarnost i njihovu višestrukost u vremenu i prostoru.

Povezana vest:  Počinju Dečji dani kulture! Najbolje od domaće i svetske produkcije za decu na velikom popustu!

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu. Program ovogodišnjeg Kondenza je susret tema kojima se saradnici Stanice Servisa za savremeni ples, organizatora festivala, i akteri nezavisne plesne scene, bave u ovom vremenu post-pandemije i post-tranzicije, u pokušaju da podrže različita istraživanja aktera domaće plesne scene, ali i u nameri da barem popišu, markiraju i pokrenu sve one nedostajuće sistemske procese koji su neophodni da bi ovdašnja scena kao umetnički, (kulturno)politički i ekonomski habitus mogla da se dalje razvija.

Povezana vest:  Trilogija „Pedeset nijansi" - 100 miliona prodatih primeraka i 100 nedelja na top listi

Svi programi Kondenza su besplatni, a oni koji se održavaju u Magacinu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

PHOTO: Vladimir Opsenica