U ponedeljak, 25. oktobra, na trećoj večeri 14. Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa u Malom pozorištu Duško Radović izvedena je predstava “Kolo”” koatora Simonide Žarković, Đorđa Živadinovića Grgura, Jane Milenković, Isidore Popović, i Jovane Stojić. U umetničkom istraživanju i radu na predstavi “Kolo”, mladi autori i autorke bavili su se preispitivanjem savremenih manifestacija zajedništva, sa fokusom na fizičke aspekte njegovog ispoljavanja kroz plesnu praksu, a na osnovu iskustava kroz koja su zajedno prošli kao polaznici obrazovnog programa „Puzzle“ koji je organizovala Stanica Servis za savremeni ples, tokom prethodnih godina.

Jana Milenković, jedna od koautorki, o iskustvu rada na predstavi je rekla: “Nas je petoro, i  svi smo različiti, ne samo individualno nego i po plesnoj tehnici i viđenju kako nešto treba izvođački da izgleda. Kolo se pojavilo kao odličan koreografski potencijal koji može da nas spoji, i da nam pruži raznolikost, da improvizujemo. Ovde mislim na ono nekonvencionalno, neformalno kolo, koje se dešava na slavljima gde se ljudi uključuju i isključuju, gde korak nije zadat. Svima nama je taj osećaj bio isti, kad se držimo za ruke i proživljavamo nešto zajedno. Potrudili smo se da ga prenesemo i publici jer je ovaj način zabavljanja kulturološki svima poznat, samo što smo ga smestili u savremenost zbog muzike i kostima. A i mi smo mlađa generacija, pa je to onda dobilo neki drugi oblik”.

Povezana vest:  Kecmanoviću uručena Andrićeva nagrada

Četvrtog festivalskog dana, u utorak, 26. oktobra u 18 časova u Magacinu, program otvara performans “Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM” čuvene umetnice Myriam Van Imschoot i njenog partnera Marcusa Bergnera, tridesetominutna zbirka kratkih komada proizašla iz rezidencijalnog programa StationOne u Magacinu tokom leta 2021. Razmišljajući o bioskopu kao spomeniku senki, autori su dozvolili svetlosti da pobegne iz “ilegalnog bioskopa” i zasija još jednom, ali kao senka. Za 21 čas istog dana zakazana je online projekcija videa “Ditirambi, plesna izvedba pisanja” (Jelena Vuksanović, Marko Milić, Milisava Petković), u kome se autori i autorke bave pitanjima  na kakve je pokrete podstaknuto telo koje piše, kako se ponaša telo disciplinovano pismenošću i konvencijama prenošenja priča, i može li se narator prepustiti zanosu i istovremeno ga marljivo pretakati u razumljive reči.

Povezana vest:  Odložene Čikaške perverzije

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu. Program ovogodišnjeg Kondenza je susret tema kojima se saradnici Stanice Servisa za savremeni ples, organizatora festivala, i akteri nezavisne plesne scene, bave u ovom vremenu post-pandemije i post-tranzicije, u pokušaju da podrže različita istraživanja aktera domaće plesne scene, ali i u nameri da barem popišu, markiraju i pokrenu sve one nedostajuće sistemske procese koji su neophodni da bi ovdašnja scena kao umetnički, (kulturno)politički i ekonomski habitus mogla da se dalje razvija.

Povezana vest:  KOLARAC U AKCIJI PROMOCIJE NOVE MUZIKE

Svi programi Kondenza su besplatni, a oni koji se održavaju u Magacinu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

Foto: Luka Knežević Strika (Foto tim KC Magacin)