Direkcija Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) danas je predstavila ambiciozan plan od 10 novih premijera u 2022. godini gde će ponovo gostovati reditelji iz regiona, kao i inostranstva.

Upravnik BDP Jug Radivojević podsetio je da je tokom perioda pandemije u 2021. godini bilo 207 predstava, više od 30 gostovanja po Srbiji i van zemlje i najavio da će u novim pozorišnim projektima učestvovati 65 glumaca.

Radivojević je podsetio i da je od 2019. godine bilo 20 premijera i da tim tempom nastavljaju i dalje.

Napomenuo je da je pozorište na Crvenom krstu dobilo budžet kao i sva druga pozorišta, nikada više od toga, te da su imali dosta koprodukcija, partnera, donacija, sponzora za protekle dve sezone, kada je zbog pandemije bilo najteže.

„Tako da je bila velika borba za sredstva da se svi projekti realizuju“. Naše pozorište je bilo ostrvo gde može da se okrepi duša u čekanju da se završi i ova teška godina korone. Želim svima narednu godinu zdravlja, dobre energije, sreće, velikog uspeha“, poručio je Radivojević.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Inače, prva premijera u novoj godini biće 26. marta i to je poznati naslov “Zaljubljeni Šekspir” Toma Stoparda i Marka Nomana, a koji će se raditi u koprodukciji sa Prospot doo iz Slovenije i po licenci Disney Theatrical Production.

Rediteljka Ana Tomović izjavila je da se komad bavi upravo pozorištem, te da je blizak svima koji profesionalno stvaraju tu scensku magiju i alhemiju. Otkrila je da se u drami dešava i kuga, koja se može povezati upravo sa korona virusom, ali da se nada da će ova romantična komedija o stvaranju teatra vratiti radost i osmeh na lice svima.

Producent će biti kolega iz Slovenije Jure Franko ispred kuće Prospot doo, bivši sportista koji je uveliko u svetu pozorišne produkcije, a povezao se sa Jugom Radivojevićem kada je on režirao u Ljubljani mjuzikle poput “Mamma Mia”.

Povezana vest:  Petoro pisaca u trci za nagradu PEN/Fokner

Naredna produkcija zakazana je za 28. maj, to je Sofoklova antička drama “Antigona” u modernom čitanju slovenačkog reditelja Diega dee Bree, koji je ove godine postavio dramu “Baal” Bertolta Brehta u BDP. Glumica Jana Milosavljević, koja će tumačiti naslovnu tragičnu junakinju, pročitala je kratko pismo reditelja, gde se navodi da je ovaj komad “sinonim za slobodu”, gde je potrebno da “budemo realni i tražimo nemoguće”, i da je “najveće pravo zapravo – najveća nepravda”.

Čuvena američka drama “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa u režiji Lenke Udovički biće premijerno izvedena 25. juna u koprodukciji sa festivalom BELEF 2022.

Nakon dva uspešna projekta proteklih sezona (“Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Ružni, prljavi, zli”), Udovički se vraća u BDP sa ovim trećim delom, u kojem će glavnu žensku ulogu imati Branka Katić.

Antologijski film Elije Kazana u kojem su igrali Marlon Brando i Vivijen Li, ostavio je od malena snažan uticaj na rediteljku i želela je tokom karijere da postavi taj komad jednog od najboljih američkih dramatičara 20. veka, izuzetnog autora koji vešto stvara psihološke likove i melodrame.

“Pre 30 godina u ovom pozorištu sam radila diplomsku predstavu Branke Katić “Kamerna muzika” Artura Kopita. I nedavno smo se srele, pričale šta bismo mogle da radimo i dogovorile se za ovu dramu”, rekla je Udovički.

Retko izvođena drama Vilijama Šekspira u Srbiji “Magbet” konačno će dobiti svoju verziju 16. avgusta na festivalu Budva – Grad teatar, a u režiji Nikite Milivojevića.

Projekat se realizuje sa budvanskim festivalom, Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Šekspir festivalom u Čortanovcima.

Milovan Filipović, v.d. direktora Drame SNP, rekao je da su se odlučili na koprodukciju sa BDP nakon uspešne razmene gostovanja predstava na festivalu “Naši dani”, kada su najbolje i najnovije drame bile prezentovane u ova dva teatra.

Povezana vest:  60. Viennale u Beču

Delo “Prafaust” Johana Volfganga Getea” imaće premijeru 26. avgusta na Malim Brionima, u korpodukciji sa Kazalištem “Ulyšes” Radeta Šerbedžije i Lenke Udovički.

Ponovo je reditelj Boris Liješević u projektu, nakon drame “Čitač” po romanu Bernharda Šlinka, a glavnu ulogu će imati Svetozar Cvetković.

Glumac je izrazio zadovoljstvo što ponovo sarađuje sa ovim rediteljem nakon brojnih uspešnih saradnji koje su imali ranije (“Čarobnjak” – NP Sombor, “Elijahova stolica” – JDP, “Pijani” – Atelje 212).

Glumica Ljubinka Klarić će 10. septembra igrati žensku verziju junaka Alsesta drame “Mizantrop” Molijera, u rediteljskom čitanju Juga Ðorđevića (skoro je ovde radio “Kišne kapi na vrelom kamenju”).

Čuveni nemački reditelj Frank Kastorf koji retko radi predstave van Nemačke i Francuske, premijerno će u BDP postaviti ambiciozan projekat – italijanski ep, poemu “Božanstvena komedija” (1320) Dantea Aligijerija, koja će, prema najavi, trajati skoro četiri sata.

Prevodilac germanistkinja, urednik i izdavač Bojana Denić je uključena u ovaj projekat, za koji je navela da je sam izbor dela pobedio druge mogućnosti na stolu ispred reditelja, kao što su predložene dramatizacije nekih romana Dostojevskog, Ive Andrića, Petera Handkea ili Elfride Jelinek.

Ona je otkrila da je scenograf Aleksandar Denić, čest saradnik nemačkog reditelja i najzaslužniji za dolazak ovog svetskog umetnika u Beograd.

Drama mjuzikl “Jenki Ros” inspirisana rok pesmom “Yankiee Rose” (1986) muzičara Dejvida Li Rota imaće premijeru 5. novembra, u režiji Miloša Lolića.

Prvi put će na ovom projektu uspešan reditelj sarađivati sa svojom majkom Danicom Maksimović.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Glumica je naglasila da je izuzetno srećna što će konačno raditi sa svojim sinom i još je, kaže, iznenađena tom činjenicom.

Povezana vest:  Prodato Sutinovo platno za 18 miliona dolara

“Nije mi ništa rekao sin zvanično, samo mi je ostavio taj tekst prošli put kada je bio u Beogradu, pred svoj odlazak. Rekao mi je da pročitam, pa da se čujemo. Ja sam ipak glumica prošlog veka, 50 godina sam na sceni, radila sam sa mnogim rediteljima, ali ne sa evropskim, kakav je moj sin”, pohvalila se Maksimović i dodala da će na probama to biti pravi “sudar titana” između njih dvoje.

“Sviđa mi se što ćemo igrati na Maloj sceni, koja predstavlja pravu intimnu glumu, dragoceno za nas. Biće to neočekivana, uzbudljiva, zanimljiva predstava”, najavila je glumica.

Reditelj iz BiH Haris Pašović, posle nedavne nove verzije “Gospođice Julije” u Madlenianumu, nakon tri decenije se vratio u Beograd da režira i sledeći izazov mu je spajanje dve drame Antona P. Čehova “Tri sestre“ i „Galeb”, tek za 17. decembar 2022.

Ovde će igrati Branka Katić, Milan Marić, Andrija Kuzmanović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Strahinja Blažić, koje reditelj naziva pravim zvezdama malog i velikog ekrana.

Pašović je pohvalio BDP kao pravi “uragan i praznik znanja, talenta i energije” zvog 10 novih dela.

Hrvatski reditelj Ivica Buljan zaokružiće sezonu novim čitanjem romana “Idiot” Dostojevskog 30. decembra pred ulazak u novu 2023. godinu koja će, po njemu, tek imati dosta optimizma.

Dramatizaciju će napisati Vladimir Tabašević, književnik koji je adaptirao svoj roman “Tiho teče Misisipi” upravo sa ovim rediteljem za produkciju BDP ove godine.

Buljan je kapitalno delo “Idiot” definisao kao “veliku enciklopediju intelekta, emocija i filozofije”, a uloge tumače Mirjana Karanović, Vesna Čipčić, Miodrag Miki Krstović, Jana Milosavljević, Iva Ilinčić, Nedim Nezirović i Luka Grbić kao knez Miškin, koji će biti najangažovaniji glumac BDP iduće godine (čekaju ga i uloge u delima – “Antigona”, “Jenki Ros”, “Zaljubljeni Šekspir”).