Biblioteka grada Beograda objavila je u septembru 2021. godine konkurs za novoustanovljenu nagradu Dušan Radović, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i omladinu.

U konkurenciji za najbolje delo objavljeno od 15. decembra 2020. do 15. decembra 2021. godine našlo se 98 naslova, od kojih je u širi izbor ušlo sedam, a među njima su dve knjige u izdanju Kreativnog centra: Sve što (ni)sam očekivala Dragane Mladenović i Uspavanka za Mesec Olivere Nedeljković.

Drugi roman naše poznate pesnikinje i spisateljice Dragane Mladenović Sve što (ni)sam očekivala, sa ilustracijama Dušana Pavlića, nastavak je serijala o Nini Kovač i Maksu Maksimoviću, koje su čitaoci upoznali u prvoj knjizi Sve što (ni)sam želela. Dragana Mladenović piše lako, duhovito i dobro razume sve ono što njeni junaci vole i zbog čega brinu. Pored zanimljive radnje, važan aspekt knjige čine i precizne, duhovite i domišljate ilustracije Dušana Pavlića, koje prate priču u svim njenim tonovima – od onih romantičnih do onih suptilno ironičnih ili iskreno komičnih. U pripremi je i treća knjiga iz serijala o Nini i Maksu.

Povezana vest:  "Sjaj kabarea" sutra u nastavku POZORIŠTA PONEDELJKOM

Zbirku Uspavanka za Mesec Olivere Nedeljković čini devet priča u kojima pratimo sudbine različitih junaka – pored mišića Hranislava, mačke Elizabete i tužnog strašila u polju suncokreta, tu su i braća Igor i Luka, jedna riđokosa devojčica, vlasnica klempavog šteneta, ali i profesor Dragoman, koji svake večeri na različitim jezicima pozdravlja svoje sugrađane, slavni književni junaci, koji žive na policama jedne gradske biblioteke, kao i mnogi drugi znani i neznani likovi jedne lepe varošice. Njihovim avanturama, koje se odvijaju pod velom noći, pridružuje se još jedan neobični junak – blistavi Mesec. Divnim stilom Olivera Nedeljković tka ove priče, nežne poput mesečeve svetlosti. Sa istančanim osećajem za ritam pripovedanja, oslikava junake i njihova najtananija emocionalna stanja stvarajući jedinstvenu atmosferu ovih priča, tajanstvenu i pomalo setnu, kao što je i Mesec sam. Ilustracije za knjigu Uspavanka za Mesec uradila je Manja Ćirić i njima upotpunila i zaokružila doživljaj nežnosti i lepote kojim zrače ove priče.

Povezana vest:  Batist Erben i Bojan Zulfikarpašić na velikoj sceni Kombank dvorane 6.oktobra

Žiri za dodelu Nagrade Dušan Radović, u sastavu Miloš Radović, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić, 25. januara 2022. godine saopštiće naslove koji su ušli u uži izbor, dok će nagrada biti uručena 8. februara 2022. godine.