hermitage01Google u službi 17 renomiranih muzeja sveta

 

KompanijaGoogle pokrenula je danas u Londonu projekat koji ljubiteljima umetnosti omogućuje virtuelni obilazak 17 velikih muzeja u svetu kao što su MoMA u Njujorku, Nacionalna galerija u Londonu i Ermitaž iz Sankt Peterburga.

Zahvaljujući Guglovom programu Strit vju, omogućene su posete svakom od 17 muzeja i šetnje kroz oko 385 prostorija umetničkih galerija.

Strit vju je do sada korisnicima nudio panoramski pogled s ulica raznih gradova sveta.

Povezana vest:  Nada Kolundžija 1. decembra u Gvarneriusu

Na sajtu googleartproject.com mogu se obići Versajska palata, Rejksmuseum u Amsterdamu i Galerija Ufici iz Firence.

Više od hiljadu umetničkih dela je fotografisano i dostupno klikom miša, uz mogućnost zumiranja kako bi se bolje videli detalji.

-Nadamo se da će ovo podstaći što veći broj ljudi, gde god oni živeli, da se zainteresuju za umetnost i da istražuju zahvaljujući luksuzu koji predstavlja pristup novim detaljima-  rekao je u Londonu Nelson Matos, potpredsednik odeljenja za inženjerstvo u Google -u.

Povezana vest:  "Kako da povećate inteligenciju svoje bebe" u prodaji

Svaki od 17 muzeja izabrao je po jedno delo čija fotografija visoke rezolucije (sedam milijardi piksela) omogućuje korisnicima da vide detalje kao što je debljina poteza četkice, što je mnogo više nego što se može videti golim okom ili u prepunim muzejima s udaljenosti od nekoliko metara.

Među remek-delima uvrštenim u taj izbor su slike Botičelija, Van Goga i Rembranta.

Povezana vest:  Šabačko pozorište sa "Perikleom" u Narodnom pozoristu

-Naše iskustvo pokazuje da pošto vide dela na internetu, ljudi požele da ih vide i uživo – rekao je Nikolas Serota, direktor muzeja Tejt Britan u Londonu.

Google-ovom projektu će se kasnije priključiti i drugi muzeji, a ukoliko želite da istražite muzeje i pogledate postavke klinknite OVDE!