Nikola Samardžić, istoričar, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u svojoj knjizi „Drugi hladni rat“ donosi svež i dubok analitički pogled na korenite promene koje su se odigrale u prethodne dve decenije na svetskoj političkoj sceni.

Vrlo zanimljivo, jasno napisano i pristupačno, autor objašnjava istorija EU i Rusije u poslednjih 20 godina.

Profesor Samardžić je godinama unazad pratio odnose Zapada i Rusije koji su uticali na političku, ekonomsku, kulturnu i moralnu regresiju Evropske periferije na kojoj smo nastanjeni. U Evropi fašizam, nacizam i komunizam nikad nisu dosledno poraženi: „Evropska unija više nije snaga uticaja koji će doprineti reformama u postjugoslaviji u smislu primene evropskih sloboda i uspostavljanja vladavine prava funkcionalnih institucija i transportnih procedura. Narušena je politička struktura koja će obezbediti mir i spokojstvo za narednе generacije“, smatra Samardžić.

Povezana vest:  Probudite davno izgubljenu strast: Erotska inteligencija

Bez namere da opterećuje suvišnim pojedinostima, autor je pokušao da prenese osnovne činjenice i najvažnije tokove istorije sadašnjice koji se odnose i na sudbinu koju ćemo podeliti i sa zapadnim i sa ruskim svetom.

O motivima da objavi ovu knjigu kaže: „Odlučio sam da ovu knjigu ponudim uveren u moć naučnog saznanja i duboko ličnog, intimnog preispitivanja. Bili smo deo zapadnog sveta u svetskim ratovima, u obnovi i izgradnji, u prirodnim naukama u ekonomskom razvoju, u kulturi i zabavi. Uveren sam da imamo pravo i da učestvujemo u ispitivanju svih važnih procesa koji su doprineli neuspehu evropske ideje u postjugoslaviji bez koje Evropska unija nije potpuna i ostaće neuspešna pred izazovima koji dovode u pitanje njene vrednosti i smisao.“

Povezana vest:  Renderings – finalna prezentacija umetnika u okviru projekta Frontiers In retreat

„Drugi hladni rat“ ulazi duboko u svakodnevicu u kojoj je i dalje neizvesna budućnost evropskog sveta, slobode kretanja, mišljenja, poslovanja, odluka za budućnost. Drugi hladni rat vodi se u svakoj evropskoj državi, u svakoj društvenoj ćeliji, u svakoj važnoj debati.

Knjigu profesora Samardžića možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Veliki popusti u Vulkanu na Svetski dan knjige!

Foto: Laguna