Pred čitaoce stiže zbirka poezije nove pesničke generacije – „Logične pobune“.

Izbor četrnaest savremenih autora i njihovih pesama priredio je Stevan Bradić, docent na Katedri za komparativnu književnost u Novom Sadu, aktivan kritičar i predavač.

Poezija se piše i čita, deli i cirkuliše, govori i izvodi, pogotovo izvan klasičnih tokova, možda više nego ikada pre, primećuje Stevan Bradić. On smatra da je poezija novijih generacija jednako dobra kao i u ma kom drugom periodu, a možda i bolja od, recimo, poezije pisane tokom devedesetih godina.

Povezana vest:  Premijerno novi ciklus slika Damjana Kovačevića u galeriji „Sanjaj“

„Čak i kada nam svedoči o najdubljoj privatnosti, onog trenutka kada je objavljena, ona postaje svačija i kao takva više ne može da izbegne ’politiku književnosti’. Svet u kome smo se danas našli neprestano nam poručuje da onakvi kakvi jesmo, takvi treba i da ostanemo, što znači da bi trebalo da se pomirimo sa njegovim nepravdama kao sa nečim prirodnim. Ali baš u tome i jeste stvar pesništva, da stvaralačku sposobnost, koja pripada svakome od nas, iskoristi ne zato da bismo opravdali postojeću stvarnost već da bismo je prevazišli. … Ovakvo pesništvo nazvao bih logičnom pobunom. Svi pesnici i pesnikinje zastupljeni ovim izborom artikulišu je na sebi svojstven način. Zato sam ih i uvrstio“, rekao je priređivač.

Povezana vest:  IZLOŽBA "ZAJEDNIČKA DOMOVINA. ILUSTROVANI DELIBES" u Institutu Servantes

U zbirci se nalaze pesme Maje Solar, Vladimira Stojnića, Jelene Anđelovske, Vitomirke Trebovac, Bojana Vasića, Branislava Živanovića, Ivane Maksić, Vladimira Tabaševića, Anje Marković, Gorana Živkovića, Srđana Gagića, Maše Seničić, Dejana Kanazira i Radmile Petrović.

„Logične pobune“, antologiju savremene srpske poezije, možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Američka trupa Dušana Tineka gostuje u BDP