U Beču se otvara Austrijski muzej crnačke zabave i muzike 14. maja 2022. godine koji će se pozicionirati kao vodeći muzej crnačke kulture i popularne muzike na nemačkom govornom području.

Kao sastavni deo Belvedere muzeja Austrijski muzej crnačke zabave i muzike će biti smešten u prostoru nekadašnje galerije savremene umetnosti Belvedere 21. Muzej će biti posvećen crnim umetnicima i zabavljačima koji su uspeli da se istaknu u industriji zabave na nemačkom govornom području gde dominiraju belci u periodu od 1940-tih do 2000-ih godina. To je period koji označava prekretnicu između gubitka značaja televizijskog programa i početka jutjub ere.

Povezana vest:  „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 21. DECEMBRA U NARODNOM POZORIŠU

Muzej pojašnjava uslove u kojima su svoje karijere izgradili između ostalih pevačica i glumica Oliv Morfild, voditeljka Arabela Kisbauer, grupa Raunder grlz, voditelj Mola Adebisi, operska pevačica Džesi Norman, muzičar Bili Mo i pevač Roberto Blanko.

Multimedijalna zbirka muzeja koja je koncipirana kao otvorena i proširiva obuhvata ploče, časopise, autograme i predmete. Donacije, pozajmice i kupovine od privatnih osoba čine jezro arhiva. Svake subote od 18 časova muzej će nuditi obiman program sa predstavama, predavanjima, tribinama i koncertima.

Povezana vest:  Četvrti otvoreni poziv za umetnike u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije

„Muzej crnačke zabave i muzike je odavno trebalo da bude osnovan. Predajom lokacije Belvedere 21 muzeju počinjemo sa posvetom kojom se ponovo ispisuje istorija austrijske popularne kulture“, izjavila je Stela Rolig, generalna direktorka Belvedere muzeja.

Foto: Hannah Aders