Briljantno napisan, prožet prizorima užasa i vanredne lepote, roman „Ćutanje devojaka“ Pet Barker daje glas izuzetnoj ženi — i odeva drevnu priču u novo ruho. Ovo je priča o „Ilijadi“ kakvu nikada ranije nismo čuli jer će nam je pripovedati Briseida, trojanska kraljica i Ahilova zarobljenica.

Homer je pominje u nekoliko reči, a istorija ju je često zaboravljala. Pa ipak, Briseida je bila jedna od ključnih figura u Trojanskom ratu. Sada pred nama oživljava njena priča. Ona je ljutita, oprezna, spremna da povede u pobunu zarobljene Trojance. Neće pokleknuti ni kad se nađe između sukobljenih heroja Agamemnona i Ahila. Dok se bore smrtnici i bogovi, a legendarni rat fatalno galopira, Briseida progovara u ime hiljada žena koje su živele iza kulisa logora grčke vojske – robinja, konkubina, vidarki, pralja koje su pripremale mrtve za sahranu, svih onih koje su nestale iz sećanja.

Povezana vest:  Knjiga o prvom serijskom ubici u Srbiji u prodaji od 25. marta

Pet Barker je engleska autorka rođena 1943. godine. Napisala je petnaest romana, koji se uglavnom bave temama sećanja, traume, preživljavanja i oporavka. Osvojila je Bukerovu nagradu 1995. godine. Roman „Ćutanje devojaka“ ušao je u najuži izbor za Žensku nagradu za književnost (ranije Orindž) i za nagradu Kosta.

„Ćutanje devojaka“ možete naći od četvrtka 12. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Glumački i muzički spektakl sezone, predstava „Kosa“ u Kombank dvorani