Promocija foto-monografije Ines d’Orej BEOGRAD CONCRETE biće održana u ponedelja, 23. maja u Konaku kneginje Ljubice.

Portugalska fotografkinja Ines d’Orej boravila je u umetničkoj rezidenciji u srpskoj prestonici u okviru Beogradskog meseca fotografije 2021. Tom prilikom nastao je njen ciklus „Betonski Beograd” (Beograd Concrete) koji istražuje arhitekturu i identitet koji ona daje teritoriji na kojoj nastaje u kontekstu nasleđa beogradske i svetske modernističke arhitekture HH veka.

Povezana vest:  Dečji dani kulture od 5. do 9. aprila - U igri sa knjigom!

Projekat je usklađen sa višegodišnjim umetničkim opusom Ines d’Orej, koja je vršila slična istraživanja u drugim gradovima kao što su Lisabon, Porto, Kopenhagen i Tokio. U slučaju Beograda, posebno je bila zainteresovana za mešavinu stilova i arhitektonskih referenci koje je pronašla u javnim objektima izgrađenim između 1946. i 1980. godine i stambenim ili poslovnim zgradama koje datiraju iz perioda između dva rata, kada se arhitektonsko nasleđe dve Jugoslavije ukrštalo.

Povezana vest:  Predstavljene "Priče misterije i magije" Ota Oltvanjija

Monografija sadrži 53 reprodukcije, autorski tekst portugalske istoričarke umetnosti Andreje Garsije, kao i razgovor između Jelene Gačić, Marka Krsmanović-Simića i Siniše Vlajkovića. Projekat su podržali Ambasada Portugala u Srbiji, Galeria das Salgadeiras iz Lisabona i ”Beogradski mesec fotografije”.