Premijera predstave „Posaditi drvo“ ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog biće održana 4. juna na Sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212, saopštili su iz tog teatra.

U ovoj, kako je sam pisac određuje, „šali u jednom činu“, otac, sledeći tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo, opremljen sadnicom i lopatom vodisvog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu- posade drvo.

Povezana vest:  Pozorište "Puž" obeležilo 33. rođendan

Taj jednostavan posao se, kako to već biva, zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja.

Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

Posaditi drvo je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja nas vraća na pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahtevaovog načela dovoljno da se bude čovek.

Povezana vest:  Humoristična predstava "Žena mog muža" 16. marta u mts Dvorani

„Posaditi drvo“ preveo je Novica Antić, a u podeli su Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.

Pored Brstine mladi glumci prvi put na sceni Ateljea 212.

Reditelj predstave je Pavle Terzić, dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Foto: Milan Maričić/ATAImages

Povezana vest:  NP: Baletsku sezonu otvara "Prokleta avlija"