Dragulj istorijske fikcije, roman „Bibliotekarka iz Kentakija“ Kim Mišel Ričardson, ljubavno je pismo ruralnom stanovništvu Kentakija i hrabrim bibliotekarkama na konjima koje su širile pismenost, nadu, razumevanje i saosećanje.

Devetnaestogodišnja Kasi Meri Karter rođena je sa retkim poremećajem – njena koža je plave boje. U dubokoj uvali iznad Trablsam Krika ona i njen otac rudar žive veoma teško, te je prilika koja joj se nudi – posao bibliotekarke koja na konju raznosi knjige, biltene i takozvane svaštare raštrkanom stanovništvu po Apalačkim planinama – dobrodošla pomoć da se preživi. Taj posao je težak sam po sebi, ali mnogostruko teži za jednu Plavu: u centru za raspodelu knjiga ona je „obojena“, pojedini korisnici biblioteke ne žele čak ni da joj otvore vrata, a neki direktno pokušavaju da je ugroze. Međutim, Kasi Meri poseduje duboku ljubav prema knjigama i svest o važnosti svoga posla. Neumorna podjednako kao njena svojeglava mula Junija, ona sa upornom ljubavlju raznosi knjige i drugi materijal za čitanje.

Povezana vest:  Noviteti u Vulkančiću – šareni svet pun zanimljivosti

Ali njenim mukama kao da nema kraja. Suprug je nemilosrdan prema njoj, a lokalni sveštenik je progoni. Uprkos svemu, Kasi Meri čvrsto odlučuje da ne odustane. Jedna po jedna, vrata počinju da joj se otvaraju.

Kim Mišel Ričardson, američka autorka četiri romana i jednog memoarskog dela, osvojila je više nagrada. Njene teme su nedaće i hrabrost žena u različitim periodima prošlosti, ali među piscima slične tematike izdvaja je lično iskustvo. Borba koju je upoznala iz prve ruke ogleda se i u njenim knjigama; snažne žene o kojima piše suočavaju se sa realnim surovostima, i premda ih možda istorijski trenutak sprečava da do kraja ostvare svoj san, sve one oličavaju hrabri korak ka humanijoj i ravnopravnijoj budućnosti.

Povezana vest:  Laguna na 60. Sajmu knjiga u Beogradu

„Bibliotekarka iz Kentakija“ u prodaji je od utorka 17. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.