Na upravo otvorenim Zmajevim dečjim igrama, jednom od najvećih festivala za decu u Srbiji, piscu Zoranu Penevskom uručena je Nagrada za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu, nakon što je odluku jednoglasno doneo upravni odbor Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre.

„Izuzetna je čast dobiti ovu nagradu jer se u svojim knjigama najviše bavim neočekivanim odgovorima na suštinski važna pitanja i probijanjem postojećih granica kad su u pitanju teme i način pripovedanja. To je istovremeno i znak da su Zmajeve dečje igre još uvek radoznalog, vedrog i hrabrog duha, i zbog toga sam im beskrajno zahvalan“, rekao je Penevski povodom važne nagrade.

Povezana vest:  Literarni Online Inkubator stiže i u Novi Sad

Zoran Penevski je pisac, scenarista, prevodilac, urednik i priređivač. Autor je romana za decu i mlade: „Budimir i retke vrste“ (2013), „Sara i zaboravljeni trg“ (2015), „Sara i januar za dve devojčice“ (nagrada „Rade Obrenović“, 2018), „Selena se budi“ (2019), „Okean od papira 1–6“ (nagrada „Rade Obrenović“, nagrada „Neven“ za ilustraciju, 2020).

Po mišljenju žirija nagrade „Rade Obrenović“, koji mu je dodelio ovo prestižno priznanje u 2020. za roman „Okean od papira“, „… njegovo delo predstavlja dragoceni pomak, u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za decu“.

Povezana vest:  BRISANJE PROŠLOŠTI NA MIKSER FESTIVALU

Kao urednik u Maloj Laguni, zaslužan je za objavljivanje pedesetak knjiga domaćih autora, od kojih su mnoge nagrađene. Zastupljen je u više antologija književnosti za decu.

Preveo je više od pedeset knjiga (sa engleskog, nemačkog i makedonskog jezika), a uredio više od pet stotina izdanja. Radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, holandski, slovenački, mađarski i makedonski jezik. Dobitnik je više priznanja za svoj književni rad, među kojima i Nagradu Udruženja dečjih pisaca Crne Gore za doprinos razvoju dečje književnosti.

Povezana vest:  PROGLAŠENI POBEDNICI UMETNIČKOG KONKURSA "BLACK BOX 2017: PAD U BUDUĆNOST"