Jongi Minđur, jedan od najslavnijih među novom generacijom tibetanskih meditacijskih majstora, čija su učenja dirnula ljude svih vera širom sveta, u svojoj knjizi Mudrost puna radosti bavi se aktuelnim ali i vanvremenskim problemom anksioznosti u našem svakodnevnom životu. Ova knjiga namenjena je ljudima koji možda trenutno ne doživljavaju nikakve probleme ili poteškoće; ljudima čiji se životi odvijaju prilično srećno i zadovoljno. Tim srećnicima ona služi za proučavanje osnovnih uslova ljudskog života iz budističkog ugla gledanja.

Bavljenje unutrašnjim i spoljašnjim teškoćama s kojima se svakodnevno susrećemo ostavlja nam malo vremena za razmišljanje. Međutim, budizam nudi nov način za prevazilaženje bola i postizanje potrebnog mira i blagostanja kako bi se otključali moć i mogućnosti ljudskog uma.

Povezana vest:  Predstava "SISTEM" u nastavku POZORIŠTA PONEDELJKOM

Kako Minđur navodi, iz perspektive učenja koje je predstavio Buda pre dve i po hiljade godina, svako poglavlje ljudske istorije moglo bi se opisati kao „doba anksioznosti“. Budizam ne nudi mogućnost da pobegnemo ili podlegnemo, već nudi treću opciju – možemo direktno gledati na uznemirujuće emocije i probleme koje doživljavamo kao odskočne daske ka slobodi.

Povezana vest:  Bečka Nedelja dizajna 2015 od 25. septembra do 4. oktobra

Počeo sam da razvijam veće poštovanje za one trenutke u kojima doživljavam bol ili nelagodu. Svaki od njih je seme dubljeg razumevanja, prilika da bolje upoznam svoj um. – Jongi Minđur Rinpoče

Koristeći primere iz sopstvenog iskustva i iskustva svojih učenika, autor pokazuje kako da se nosimo sa uznemirujućim emocijama. On predlaže da umesto da se opiremo ili pokušavamo da ih se rešimo, treba da ih pozdravimo kao fokus naše meditacije koja će nam pomoći da se upoznamo sa prirodom uma i njegovom beskonačnom moći.

Povezana vest:  Druga generacija agenata porodice Rajan u akciji

Poput tradicionalnog budističkog teksta, Mudrost puna radosti istražuje prirodu i uzroke raznih oblika nelagode koji uslovljavaju naše živote i nudi postepeni vodič kroz tri osnovne meditacijske prakse usmerene ka smirivanju naših umova, otvaranju srca i negovanju mudrosti.

„Neobično lucidan i elegantan dodatak savremenom kanonu… Izuzetno jasni opisi, kombinovani s Minđurovom saosećajnošću i blagom mudrošću, čine ovu knjigu dragocenim vodičem za budističku praksu.“ – Publishers Weekly

Mudra, anegdotična, informativna i odenuta neodoljivim šarmom autora, Mudrost puna radosti dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.