Upravnik Narodne biblioteke Srbije, književnik Vladimir Pištalo i akademik, dramski pisac Dušan Kovačević danas su zvanično saopštili pet naslova koji su ušli u najuži izbor za novoustanovljenu godišnju nagradu NBS „Vladan Desnica“ za najbolji roman.

U pitanju su sledeći romani iz 2021. godine: „Deca“ Milene Marković (Lom), „Ruža pod ledom“ Mirka Demića (SKD Prosvjeta, Zagreb), „Petlja“ Dejana Aleksića (Laguna), „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković (Booka) i „Španska čizma“ Vladimira Kopicla (Laguna).

Prvi čovek Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, inicijator je nagrade ove kulturne ustanove za najbolji roman, koju će pisci dodeljivati piscima.

Podsetimo, Stručni žiri ima čak devet članova: predsednik, akademik Dušan Kovačević, i članovi: Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Novčani deo nagrade iznosi 12.000 evra i biće dodeljeno na „dan sa najviše svetlosti“, prvi dan leta i Svetski dan muzike 21. juna od 12 sati na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu.

Povezana vest:  Premijera baleta "Songs" sa Ašhen Ataljanc u Narodnom pozorištu

Vladimir Pištalo je primetio da se neverovatnom brzinom približio taj dan proglašenja pobednika od polovine marta meseca kada je konkurs za ovu nagradu zvanično raspisan.

„Nagrada Narodne biblioteke Srbije kao najznačajnije institucije kod nas nosi naziv po jednom od najvećih pisaca Jugoslavije. Zanimljivo je da sama dodela pada na najduži dan u godini, kada je dan najviše udaljen od mraka. Takođe, to je i Svetski, Međunarodni dan muzike, koja kao umetnost predstavlja jednu drugu vrstu svetlosti. U čuvenom delu „Luča Mikrokozma“ Petra Petrovića Njegoša ističe se svetlost života i stvaralaštva. Sve to simboliše nagrada „Vladan Desnica“, rekao je Pištalo i naveo da je žiri sastavljen od pisaca koji će raditi po iskustvu i zahvaljujući tolikom opusu iza sebe odabraće najboljeg autora.

Dusan Kovačević je istakao da mu je velika čast da bude predsednik žirija i da su protekla tri meseca pričitali blizu 100 romana.

Povezana vest:  „Dečja enciklopedija: Planeta Zemlja“ u prodaji

„Dodela nagrade je na dan i datum kada imamo dosta dvojki: 21.06.2022. Nadam se da će ova godina biti važna po ovoj nagradi, koja se pojavljuje u doba kada nismo pali, nego smo posrnuli. Krenuli smo od strašne pandemije sve do aktuelnog nesrećnog rata u svetu. Verujem da će nagrada „Vladan Desnica“ u budućnosti biti jedna od najžnačajnijih književnih nagrada u zemlji i regionu“, zaključio je Dušan Kovačević.

Vladan Desnica (Zadar, 1905 – Zagreb, 1967) bio je srpski i jugoslovernski književnik.

Desnica je studirao pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu (1930) i radio je kao advokat, a zatim prešao u državnu službu.

Tokom 1934. pokrenuo je književno-istorijski godišnjak „Magazin sjeverne Dalmacije“, koji je uređivao dve godine i štampao ćirilicom u Splitu i u njemu je objavio dva svoja eseja „Jedan pogled na ličnost Dositejevu” (1933/34) i „Mirko Korolija i njegov kraj” (1935).

Povezana vest:  Studenti iz Ex Yu u zajedničkom projektu - spoj reciklaže i savremene umetnosti u KomBank Art holu

U periodu između 1935. i 1940. napisao je prvu zbirku pripovedaka, koju je poslao beogradskom izdavaču „Geca Kon“ , ali zbirka zbog početka Drugog svetskog rata nije štampana, a sam rukopis je izgubljen.

Roman „Zimsko letovanje“ objavio je 1950., a onda su usledile zbirke pripovedaka „Olupine na suncu” (Zagreb, 1952), „Proljeće u Badrovcu” (1955), zbirka pesama „Slijepac na žalu” (Zagreb, 1955) i zbirka pripovedaka „Tu odmah pored nas” (Beograd, 1956).

Paralelno radi na svom kultnom romanu „Proljeća Ivana Galeba“, ali kad je delo završeno, u autoru se javio strah da ga niko neće objaviti, jer je po svemu odudarao od književne produkcije tog vremena.

Izdavačka kuća „Svjetlost“ ipak je ta koja je objavila čuveni roman u Sarajevu 1957. i odmah naredne godine delo osvaja Zmajevu nagradu.

Foto: Amir Hamzagić/ATA Images