Izložba „Svesvrstani“ umetnika Uroša Krčadinca i kustosa Lava Mrenovića, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, otvorena je 23. juna u Studentskom gradu na Novom Beogradu. Na otvaranju su se prisutnima obratili umetnik Uroš Krčadinac i Maida Gruden, koordinatorka programa “They: Live” i urednica likovnog programa Doma kulture Studentski grad.

Uroš Krčadinac se osvrnuo na rezidencijalni boravak u Studentskom gradu i pripremu radova za izložbu: “Mnogo studenata je bilo uključeno u radionice i razne akcije, oko 150-200 sveukupno. Izložba istražuje njihove lične i kolektivne identitete, i u stvari postavlja pitanje šta sada, u savremenom digitalnom vremenu, u vreme veštačke inteligencije i velikih podataka, uopšte predstavlja to pitanje. Naročito zadovoljstvo mi je bilo da radim u Studentskom gradu i vidim koliko je on u stvari kosmopolitski. Ne možete ući u menzu a da ne vidite bar 40 ljudi iz Afrike, Azije, i sa drugih kontinenata. Ta raznovrsnost mi je bila veoma inspirativna.”

Povezana vest:  Krunisanje Popeje otvara Festival rane muzike 15. juna

Za projekat “Svesvrstani”, umetnik Uroš Krčadinac je napisao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta.  Uz pomoć ovog programa, preko 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih. Prateći ovaj proces, izložba postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije.

Tokom trajanja izložbe u julu će biti organizovana društvena igra “Svesvrstani” na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Krčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

Maida Gruden je na otvaranju istakla da je ova izložba deo šireg projekta “They: Live”, u okviru koga su se učesnici iz nekoliko zemalja prvi put okupili u Beogradu, na jednom mestu. “S obzirom na to da je projekat počeo u septembru 2020. godine, za vreme pandemije korona virusa, komunikacija među partnerima i umetnicima se najvećim delom dešavala preko interneta. Vrlo smo srećni što su večeras u Beograd došli umetnici i kustosi, učesnici ovih rezidencijalnih programa iz drugih gradova i koordinatori organizacija”.

Povezana vest:  Drevna filozofija života u knjizi „Četiri indijske mudrosti“

Program umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima odvijao se paralelno tokom prve polovine 2022. godine u još četiri grada: Madridu, Podgorici, Rijeci i Novom Sadu. Danas, 24. juna od 14.00 – 19.30 u Klubu Magistrala Dragan Ve Ignjatović u Domu kulture Studentski grad, biće održan THEY: LIVE SAMIT – jednodnevna konferencija posvećena predstavljanju realizovanih umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici i Novom Sadu na kojoj će svoja iskustva podeliti umetnici i kustosi iz navedenih gradova.

Povezana vest:  Beogradski Dani Orisa

Projekat “They: Live-student lives revealed through context-based art practices” podržan je od strane programa za kulturu i medije Evropske Unije Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Pored  Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja Ikarus Hrvatska iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu i prijatelji projekta su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina, Centar za primenjenu istoriju iz Beograda, Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i ustanova Studentski centar iz Beograda.

Foto: Anđela Debić