Centar beogradskih festivala – CEBEF, domaćin je rezidencijalnog boravka za kompozitore Milivoja Pićurića iz Podgorice i Krisa Sopićotija iz Tirane u okviru evropskog projekta #synergy („Šarp sinerdži“). Pred njih je postavljen izazov da komponuju nova dela klasične muzike inspirisana Beogradom, na jednu od dve zadate teme: „Vazduh“ i „Gradska buka“. Svoje nove kompozicije prestaviće na koncertima koji su planirani za 2023. godinu u okviru regionalnih festivala, učesnika u projektu: Dubrovačkih letnjih igara, Kotor Art Don Brankovih dana muzike, Ljubljanskog  festivala, BEMUS-a, Voks Barok i Šopen Piano Festa.

Gosti Beograda, kompozitori Milivoje Pićurić i Kris Sopićoti, predstavili su svoj rad kolegama iz Srbije u utorak, 5. jula u Sali Udruženja kompozitora Srbije, kroz kratko predavanje i muzičke ilustracije. Događaj su moderirale muzikolozi dr Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, lokalne koordinatorke projekta #synergy u okviru Centra beogradskih festivala.

Povezana vest:  Izložba fotografija Danila Mataruge “Kavez” u Mikser Hausu

Od 2021. do 2023. godine projekat Sinerdži okuplja 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, 12 „muzičkih kampova“ za kompozitore u kojima će nastati 12 novih dela, inspirisanih kulturnim nasleđem regiona i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana je festivalska turneja na kojoj će se predstaviti kompozitori, nove kompozicije i mladi muzičari.

Povezana vest:  EKSKLUZIVNO: Laguna objavljuje novu knjigu Harper Li

Milivoje Pićurić, kompozitor iz Podgorice, studirao je kompoziciju na Cetinju u klasi prof. Žarka Mirkovića, u Ljubljani u klasi prof. Pavela Miheličiča, i u Beogradu u klasi prof. Srđana Hofmana, gde je završio master. Dosadašnji kreativni opus Milivoja Pićurića uključuje kompozicije za solo instrumente, kamerne ansamble, horske i orkestarske kompozicije. Aktivan je i u oblasti primenjene muzike za pozorište i film, kao muzički pedagog i kao izvođač.

Kris Sopićoti rođen je u Fjeru (Albanija), 1994. godine. Nakon završene Umetničke škole u rodnom gradu, diplomirao je kompoziciju na Univerzitetu umetnosti u Tirani sa maksimalnim prosekom (10/10). Godine 2016. završio je šestomesečno usavršavanje na konzervatorijumu „Đuzepe Tartini” u Trstu. Od 2017. godine angažovan je kao gostujući predavač na Univerzitetu umetnosti u Tirani.

Povezana vest:  Počinje treći Etnology festival

O projektu #synergy:

Kroz razmenu iskustava i znanja, podršku mladim menadžerima i istraživačima, porudžbine novih kompozicija i stvaranje platforme za promociju kompozitora i mladih izvođača, projekat #synergy ima za cilj da izoštri veštine i poveća kapacitete u oblasti klasične muzike u ovom delu Evrope. Projekat je podržan kroz program „Kreativna Evropa“ (Creative Europe). Više o projektu: https://synergyproject.info/.

F0t0: Dušan Milenković