Donosimo vam repertoar letnje scene Pozorišta Teatrijum od 1. do 7. avgusta, a na vama je samo da krenete i uživate.

Nakon velike posećenosti u julu, Pozorište Teatrijum nastavlja sa radom i tokom avgusta! Jul su obeležile veoma uspešne premijere predstava „Tesla – Svetlopis u vremenu“ i „Banović Strahinja“, rađene u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i CEBEF-a (Centar beogradskih festivala), kao i mnogo drugih interesantnih predstava i monodrama. Oni koji nisu uspeli da dođu u julu, biće u prilici da pogledaju neke od ovih predstava i u avgustu: „Banović Strahinja“, „Bez pogovora“, „Zlostavljanje“, „Don Žuan“, „Nas dve“, a krajem avgusta i „Tesla – Svetlopis u vremenu“, a mnoge predstave će u avgustu po prvi put gostovati na pozornici na otvorenom Pozorišta Teatrijum. I ovog meseca će najmlađi sugrađani uživati u dečjim predstavama svakog vikenda od 11 časova, a ulaz je besplatan za sve, zahvaljujući Fondaciji „Alek Kavčić“. Teatrijum je pripremio bogat repertoar za avgust: Vesna Stanković izvešće svoju monodramu „Milunka Savić“, a Tihomir Stanić će 31. avgusta zatvoriti letnju scenu svojom monodramom „Na Drini Ćuprija“.

Borislav Mihajlović – Mihiz
BANOVIĆ STRAHINJA

Ponedeljak, 01. avgust u 21h REPRIZA
koprodukcija pozorišta Teatrijum i CEBEF-a
režija: Bojan Lazović
igraju: Fedor Đorović, Vladan Gajović, Gala Šalipur, Beta Đorevska i Nikola Živanović

Priča o Banović Strahinji, koja počinje u predvečerje boja na Kosovu, svima je dobro poznata. To je priča u kojoj Banović Strahinja prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba i umesto moći i sile on hrabro bira plemenitost. Mnogo toga možemo da naučimo od ovog junaka, koji se, uprkos svemu, bori za ono što voli i u šta veruje. „Pomalo je takijeh junaka, ka’ što bješe Strahiniću bane.“

Povezana vest:  Izložba rok fotografija Rock momenti 26. jun u 20h Blok Galerija Novi Beograd

Mate Matišić
BALON

Utorak, 02. avgust u 21h
režija: Monika Romić
igraju: Siniša Ubović, Monika Romić, Miljan Prljeta i Vasilija Kozić

Igrom slučaja, glumac Filip se zatekne u stanu kod nove, depresivne, komšinice i ne bi li je nasmejao, on počne da igra predstavu samo za nju. Iz njegovog glumačkog kofera kreću da izlaze neverovatni likovi i da se dešava još neverovatnija, beskrajno duhovita priča. I to se i desi, žena se nasmeje. I to ne jednom. Ali iz ruku ne ispušta žuti balon…

Milan Caci Mihailović
CACIJEV USPOMENAR

Sreda, 03. avgust u 21h
režija: Milan Caci Mihailović
monodrama Milana Cacija Mihailovića

Caci donosi anegdote sa predstava, proba, pozorišnog bifea, koje je tokom godina zaoisivao na kutijama od šibica, džepnim kalendarima, salvetama, na ličnoj karti.. U svojim zapisima pominje celu jednu generaciju: Miru Trailović, Zorana Radmilovića, Ljubu Moljca, Taška Načića i mnoge druge. Predstava sadrži omaže dramskim velikanima kojih više nema, kao što su Cica Perović, Milutin Butković, Bata Stojković, Muci Draškić, Marina Kolubajeva i drugi.

Harlod Pinter
BEZ POGOVORA

Četvrtak, 04. avgust u 21h REPRIZA
režija: Janko Cekić
igraju: Nikola Ivačkov i Janko Cekić

Drama „Bez pogovora“ je jedan od omaža čuvenom Beketovom Godou – radnja se dešava u Birmingemu u Engleskoj i prati dvojicu profesionalnih ubica na njihovom možda poslednjem zadatku. U podrumu jednog restorana počinju da postavljaju pitanja o prirodi svoje profesije. Sumnja jednog čoveka u drugog utkana je u komad od samog početka, ali sa obiljem duhovitih momenata koje nam nameću genijalni dijalozi Pintera. Zašto je ovo pitanje danas važno? Važno je jer mi danas živimo u sistemu u kom radimo kako nam se kaže i po pravilima koje nam nameće neki autoritet – ne preispitujemo se. Živimo bez pogovora.

Povezana vest:  Knjige Andrića i Ćopića u prodaji od petka

Vladimir Đurđević
BAJKA O POZORIŠTU
Petak, 05. avgust u 21h
režija: Dušan Ašković
igraju: Vladimir Tadić, Voja Raonić, Dragana Janković, Milan Marković, Mirjana Simić, Jovana Tadić i Jovan Simeunović

Iako to njeno ime ne kaže, „Bajka o pozorištu“ je komedija, koja se bavi položajem kulture u nama i oko nas, kao i time kako politički sloj društva posmatra umetnost i njen značaj, te kroz kritiku društva donosi gorak ukus stvarnosti. Šta je za nas pozorište, koliko vredi i na koji način može da opstane u vremenu bespoštedne jurnjave za što većim televizijskim i stranačakim rejtinzima i predizbornih kalkulacija – ta pitanja na jedan satiričan i prijemčiv način postavlja ova predstava.

Rober Toma
OSAM ŽENA
Subota, 06. avgust u 21h
režija: Igor Đorđević
igraju: Ana Pogorelić, Marija Damjanov, Matea Trifunović, Nataša Miovčić, Neda Vuković, Sara Čizmović, Tamara Mladenović i Tijana Gal

Predstava je po žanru komedija, u kojoj ravnopravno učestvuju 8 devojaka koja su za božićno veče zatvorene u vikendici. Tog dana u kući se dešava ubistvo, jedini muški član i glava porodice, Marsel, je pronađen ubijen u svojoj sobi. Žene shvataju da je samo jedna od njih može da bude ubica…

Ivo Brešan
PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA
Nedelja, 07. avgust u 21h
mentorka/rediteljka: Milica Kralj
igraju: Andrej Jemcov, Đorđe Mišina, Jovan Petrović, Luka Markišić, Neda Vuković, Nikola Petrović, Tamara Mladenović i Teodor Vinčić

Diplomska predstava studenata glume u klasi Igora Đorđevića i Milice Kralj – dramski biser Ive Brešana iz vizure jedne nove generacije mladih umetnika. U seosku zabit stiže partijski zadatak koji nalaže da se radni narod mora početi kulturno prosvećivati. A partijski zadatak je jači od svakog pisanog zakona, važniji od pravde i ubedljiviji od istine. Kroz niz komičnih situacija, ovaj komad postavlja pitanje tragike pojedinca u društvu koje ne trpi istinu onog pojedinca koji je spreman za pobunu i postavlja pitanje ima li pobuna pojedinca ikakvog smisla i ima li ikakve vajde od istine.

Povezana vest:  Predstavljen roman Hane Piščević, dobitnice druge nagrade na književnom konkursu „Mladi književni supertalenti 2015"

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula.

Ove sezone novina je dečji program – svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je potpuno besplatan za sve, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“.

Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a Tihomir Stanić će svojom monodramom „Na Drini ćuprija“ zatvoriti sezonu 31. avgusta. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i linka https://new.tickets.rs/venue/pozoriste_teatrijum_105, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h. Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti i penzioneri imaju 20% popusta.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images